{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pejanović o odluci Ustavnog suda: Vjerska obilježja i pozdravi moraju izaći iz javnih institucija

28.11.2015. u 11:40
149
167
Pejanović o odluci Ustavnog suda: Vjerska obilježja i pozdravi moraju izaći iz javnih institucija
149
Pejanović o odluci Ustavnog suda: Vjerska obilježja i pozdravi moraju izaći iz javnih institucija
Ustavni sud Bosne i Hercegovine je 26. novembra Dan Republike Srpske ocijenio neustavnim, naloživši Narodnoj skupštini manjeg bh. entiteta da Zakon o praznicima usaglasi sa Ustavom države.
Ocjena Ustavnog suda BiH stvorila je buru negodovanja u RS-u gdje su najviši dužnosnici entiteta i države, uključujući Milorada Dodika i Mladena Ivanića, odbili bilo kakvu mogućnost sprovođenja naloga, odnosno ukidanja Dana Republike Srpske.

Činjenicu da nosioci javnih funkcija BiH ne poštuju odluku najznačajnijeg pravnog organa u zemlji za Klix.ba prokomentarisao je Mirko Pejanović, akademik i član ratnog Predsjedništva Rrepublike BIH.

"U svakoj državi u kojoj se ostvaruje vladavina prava i zakona, Ustavni sud je neprikosnovena i najvažnija institucija pravne države u zaštiti ustavnosti i zakonitosti. Po tom osnovu, Ustavni sud Bosne i Hercegovine je najvažnija i najodgovornija institucija za zaštitu ljudskih prava i jednakosti ljudi u državnim institucijama na svim nivoima vlasti", objasnio je profesor Pejanović.

On je dodao da su odluke Ustavnog suda su neupitne, te da se one provode u svakoj demokratskoj zemlji, naglasivši da najveću odgovornost za provođenje odluka Ustavnog suda imaju upravo nosioci javnih funkcija i paralmentarna tijela.

"Ustavni sud BiH je 2000. godine donio odluku o konstituivnosti, odnosno ustavnoj ravnopravnosti naroda na cijelom prostoru BiH. Tada je to značilo ravnopravnost srpskog naroda u Federaciji BiH i ravnopravnost bošnjačkog i hrvatskog naroda u Republici Srpskoj. Na temelju ove odluke doneseni su amandmani na Ustav RS i Ustav FBiH, a nažalost njih je morao proglasiti visoki predstavnik Međunaordne zajednice", prisjetio se Pejanović objasnivši da je nedavna odluka Ustavnog suda samo slijedi odredbe o konstitutivnosti naroda i na toj osnovi ukida diskriminaciju bošnjačkog i hrvatskog naroda u RS-u.

Bivši član Predsjedništva je rekao kako donesena odluka daje doprinos europeizaciji državnih i javnih institucija na svim nivoima vlasti u pogledu osiguranja jednakosti građana pred zakonom, nezavisno od nacionalne i vjerske pripadnosti.

"Radi se o tome da se na mnogim institucijama na svim nivoima nalaze vjerska obilježja i primjenjuju se vjerski pozdravi što mora izaći iz javnih institucija", kazao je Pejanović.

Na kraju, Pejanović je podsjetio kako za provođenje odluke Ustavnog suda BiH važnu ulogu imaju visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije, a sa sastanoviušta ovlaštenja za sprovođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i izgradnje mira.

Podsjećamo, 9. januar je dan kada je "Skupština srpskog naroda u BiH" usvojila Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH na područjima tzv. srpskih autonomnih regija i oblasti. Pored toga, Dan RS-a se poklapa sa Slavom Svetog Stefana što predstavlja vjersku diskriminaciju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: