BiH
149

Pejanović o odluci Ustavnog suda: Vjerska obilježja i pozdravi moraju izaći iz javnih institucija

Piše: Irvin P.
Ustavni sud Bosne i Hercegovine je 26. novembra Dan Republike Srpske ocijenio neustavnim, naloživši Narodnoj skupštini manjeg bh. entiteta da Zakon o praznicima usaglasi sa Ustavom države.

Ocjena Ustavnog suda BiH stvorila je buru negodovanja u RS-u gdje su najviši dužnosnici entiteta i države, uključujući Milorada Dodika i Mladena Ivanića, odbili bilo kakvu mogućnost sprovođenja naloga, odnosno ukidanja Dana Republike Srpske.

Činjenicu da nosioci javnih funkcija BiH ne poštuju odluku najznačajnijeg pravnog organa u zemlji za Klix.ba prokomentarisao je Mirko Pejanović, akademik i član ratnog Predsjedništva Rrepublike BIH.

"U svakoj državi u kojoj se ostvaruje vladavina prava i zakona, Ustavni sud je neprikosnovena i najvažnija institucija pravne države u zaštiti ustavnosti i zakonitosti. Po tom osnovu, Ustavni sud Bosne i Hercegovine je najvažnija i najodgovornija institucija za zaštitu ljudskih prava i jednakosti ljudi u državnim institucijama na svim nivoima vlasti", objasnio je profesor Pejanović.

On je dodao da su odluke Ustavnog suda su neupitne, te da se one provode u svakoj demokratskoj zemlji, naglasivši da najveću odgovornost za provođenje odluka Ustavnog suda imaju upravo nosioci javnih funkcija i paralmentarna tijela.

"Ustavni sud BiH je 2000. godine donio odluku o konstituivnosti, odnosno ustavnoj ravnopravnosti naroda na cijelom prostoru BiH. Tada je to značilo ravnopravnost srpskog naroda u Federaciji BiH i ravnopravnost bošnjačkog i hrvatskog naroda u Republici Srpskoj. Na temelju ove odluke doneseni su amandmani na Ustav RS i Ustav FBiH, a nažalost njih je morao proglasiti visoki predstavnik Međunaordne zajednice", prisjetio se Pejanović objasnivši da je nedavna odluka Ustavnog suda samo slijedi odredbe o konstitutivnosti naroda i na toj osnovi ukida diskriminaciju bošnjačkog i hrvatskog naroda u RS-u.

Bivši član Predsjedništva je rekao kako donesena odluka daje doprinos europeizaciji državnih i javnih institucija na svim nivoima vlasti u pogledu osiguranja jednakosti građana pred zakonom, nezavisno od nacionalne i vjerske pripadnosti.

"Radi se o tome da se na mnogim institucijama na svim nivoima nalaze vjerska obilježja i primjenjuju se vjerski pozdravi što mora izaći iz javnih institucija", kazao je Pejanović.

Na kraju, Pejanović je podsjetio kako za provođenje odluke Ustavnog suda BiH važnu ulogu imaju visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije, a sa sastanoviušta ovlaštenja za sprovođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i izgradnje mira.

Podsjećamo, 9. januar je dan kada je "Skupština srpskog naroda u BiH" usvojila Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH na područjima tzv. srpskih autonomnih regija i oblasti. Pored toga, Dan RS-a se poklapa sa Slavom Svetog Stefana što predstavlja vjersku diskriminaciju.