BiH
985

Pedijatrica Enisa Mulalić: Nisam nikada imala slučaj da je dijete ostalo oštećeno zbog vakcine

Piše: A. Z.
Pedijatrica Enisa Mulalić
Pedijatrica Enisa Mulalić
Predsjednica Udruženja pedijatara Enisa Mulalić ističe da tvrdnje da se djeci vakcine daju na pogrešan način nisu tačne, te da to neko pokušava zloupotrijebiti.da ovakve tvrdnje nisu istinite ni dobronamjerne.

Iz Udruženja roditelja teško bolesne djece tvrde da u BiH djeci vakcine daju na pogrešan način te da dozvoljena doza žive biva prekoračena već prvog dana života kada bebe dobijaju vakcine Hepatitis B i BCG. Već u trećem mjesecu života, tvrdi predsjednica udruženja Jagoda Savić, dobijaju tri puta veću dozu od preporučene.

"Vakcinacija je jedno od najvećih dostignuća u medicini. Zahvaljujući vakcinaciji djeca više ne umiru od bolesti od kojih su ranije umirala. Međutim, imamo povratak bolesti u 21. vijeku i danas sam prijavila slučaj velikog kašlja upravo zbog nevakcinacije. Ja ne znam kako se tehnološki pravi vakcina, ali znam njeno djelovanje, ono što ona čini za sprečavanje bolesti. Svaka vakcina koja dođe do nas prošla je državnu Agenciju za lijekove i medicinska sredstva. Ne bih mogla raditi ovaj posao kada bih samo posumnjala da mi je neko poslao nešto što nije uredu ili što truje djecu. Kada vakcina prođe sve pretrage, posebno vodimo računa o hladnom lancu i svakoj eventualnoj pojavi", tvrdi doktorica Mulalić.

Ističe da su čak i očekivane reakcije, poput povišene tjelesne temperature, veoma rijetke te da tvrdnje Jagode Savić idu na štetu djece.

"Kao pedijatar koji radi mnogo godina, nisam imala nikakav slučaj koji je doveo do toga da je dijete ostalo trajno oštećeno ili da je umrlo od vakcine. Mislim da je to vrlo mailiciozno, pretenciozno, primitivno i vrlo morbidno uopće pomisliti da neko želi trovati nečiju djecu. Izvjesna gospođa Savić je nama zagorčala život, to je manipulacija osjećajima roditelja koji imaju dijete s posebnim potrebama. Siti smo budalaština, trebamo se uozbiljiti. Nama ovo nanosi štetu. Morali smo roditelje razuvjeriti, a to nije lako kad se stavi bubica u uho", navodi Mulalić.

Jagoda Savić smatra da MMR vakcinu treba u potpunosti ukinuti jer se u njoj nalazi djelimično umrtvljen virus za koji ne postoji sigurnost da li će ostati takav ili će se aktivirati prilikom transporta ili rukovanja. Međutim, predsjednica Udruženja pedijatara ističe da je to neprihvatljivo jer je riječ o vakcini koja sprečava tri ozbiljne bolesti. Naime, krzamak dovodi do teških zdravstvenih komplikacija, zaušnjaci kod muške djece izazivaju sterilitet, a rubeola kod djevojčica kasnije može izazvati oštećenje ploda tokom trudnoće.

Jagoda Savić, predsjednica Udruženja roditelja teško bolesne djece (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Jagoda Savić, predsjednica Udruženja roditelja teško bolesne djece (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)

"Fama o MMR vakcini je počela 1998. godine kada je jedan engleski hirurg pokušao povezati autizam i MMR vakcinu. Teorija je pala u vodu, a on je ostao bez licence jer je nanio veliku štetu. Roditelji su odbijali vakcinaciju, zbog čega se javila epidemija. Internet je to donio i do nas, a o tome govore uglavnom neuki roditelji. To što Jagoda Savić govori nema veze s medicinom i naukom", ističe Mulalić.