BiH
1.5k

Udruženje roditelja teško bolesne djece: Djeci se vakcinama daju tri puta veće doze žive od dozvoljene

Piše: A. Z.
Jagoda Savić, predsjednica Udruženja roditelja djece sa teškim oboljenjima (Foto: Davorin Sekulić)
Jagoda Savić, predsjednica Udruženja roditelja djece sa teškim oboljenjima (Foto: Davorin Sekulić)
Udruženje roditelja teško bolesne djece, koje ima 119 članova, već 14 godina se bavi istraživanjem postvakcinacijskih komplikacija. Predsjednica Udruženja Jagoda Savić ističe da nikada nisu bili protiv vakcinacije, ali jesu protiv loših vakcinacijskih praksi i uvjeravanja da za oboljenje nije kriva vakcina, iako te tvrdnje nisu potkrijepljene nikakvim analizama.

U saradnji s jednom američkom farmaceutskom kompanijom došli su do saznanja da je moguće izvršiti mikrobiološke pretrage koje će jasno pokazati da je li oboljenje nastalo zbog lošeg odgovora organizma na vakcinaciju ili greškom ljekara i farmaceutske kompanije.

"Kada dijete dobije teško neurodegenerativno oboljenje koje se zove subakutni sklerozi panencephalitis (SSP), koje se dešava isključivo kad virus morbila zarazi mozak, dokazivanje se vrši na vrlo jednostavan način dvjema laboratorijskim pretragama. Jedna od njih se naziva Eliza i mjeri količinu virusa u krvi i moždanom likvoru djece. Druga, koju su nam 14 godina naši mikrobiolozi krili, zove se genotipizacija i ona vrši izolaciju soja virusa morbila u krvi i likvoru. Virus morbila ima osam sojeva koje prepoznaje Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i koja ih klasifikuje slovima od A do H. U vakcini se koristi samo soj A i vrlo je jednostavno zaključiti da je oboljenje uzrokovala vakcina ako se u moždanom likvoru nađe soj A", kazala je Jagoda Savić na Konferenciji o vakcinama.

Predsjednica Udruženja roditelja teško oboljele djece ističe da u 70 posto slučajeva nisu problem loše vakcine, nego način njihovog davanja. Prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije, srednja dnevna doza žive koju dijete može primiti vakcinacijom, a da mu se pri tome ne naruši zdravlje, iznosi 0,50 mikrograma. Međutim, BiH se oglušila na ove preporuke i djeci je davana tri puta veća doza od dozvoljene, tvrdi Savić.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

"Kod nas se javlja koadministracija, odnosno davanje tri vakcine tri različita proizvođača isti dan, a svaka od njih sadrži 0,50 mikrograma. Naša djeca su primala tri puta veću dozu od predviđene, na početku trećeg mjeseca života kad primaju Di-Te-Per, HiB i polio, i onda nakon 30 dana ponovo. Dijete koje primi takve dvije vakcine dobije spastičnu tetraparezu, encefalitis, hipotoniju i trajno se onesposobi za normalno funkcionisanje. Već prvi dan života djeca prime vakcine u kojima se nalaze dvije doze po 0,50 mikrograma žive", ističe Jagoda Savić.

Tvrdi da je sporna i MMR vakcina u kojoj se nalazi djelimično umrtvljen virus za koji ne postoji sigurnost da li će ostati takav ili će se aktivirati prilikom transporta ili rukovanja. Udruženje od Federalnog ministarstva pravde zahtijeva da se izvrše izmjene i dopune Člana 121. Zakona o krivičnom postupku koji reguliše toksikološka ispitivanja.

"Namjera nam je da trajno prekinemo ljekarske rečenice da nije od vakcine, koje nikada nisu bile potkrijepljene laboratorijskim nalazima i da tužioce obavežemo da te pretrage urade kako bi djeca ostvarila svoja prava. Roditelji 75 djece su Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu uputili zahtjev da se urade testovi. Jedan dječak je pao u komu tri dana nakon vakcine i ostao je invalid, a tužilac je rekao da nije od vakcine iako su dva nalaza pokazala da dijete nema nikakav genetski poremećaj. Slučaj je vodio tužilac Sead Kreštalica koji se danas zajedno sa glavnom tužiteljicom Dalidom Burzić nije odazvao pozivu", kazala je Savić.

Ministar pravde KS Mario Nenadić smatra da su zahtjevi Udruženja realni i da će ministarstvo na čijem je čelu inicirati izmjene Krivičnog zakona i Zakona o krivičnom postupku. Bosna i Hercegovina je postala prva zemlja u regionu koja pokušava standardizovati istražne radnje u krivičnim postupcima koji se vode zbog oštećenja zdravlja djece nakon vakcinacije. Pojedine regionalne nevladine organizacije su već najavile da će od ministarstava pravde tražiti uspostavu razmjene stručnih iskustava kako bi od BiH mogli preuzimati podatke.