BiH
14

Pedeset volontera iz Italije stiglo u akciju čišćenja Bijeljine

Klix.ba
U Bijeljinu je danas stigla grupa od 50 volontera iz Italije, što predstavlja još jedan gest solidarnosti ove zemlje prema poplavama pogođenim gradovima BiH.

Riječ je o volonterima talijanske Civilne zaštite iz dvije regije, Friuli Venezia Giulia i Molise, a u narednim danima oni će biti zaduženi na čišćenju i osposobljavanju različitih gradskih naselje. Očekuje se i dolazak još 20 volontera iz provincije Trento.

Njihov dolazak u BiH inicirala je ministrica vanjskih poslova Italije Federica Mogherini, realoziranoj zahvaljujući odlučnosti šefa nacionalnog ureda Civilne zaštite, prefekta Franca Gabriellija, u saradnji sa Direkcijama regionalnih Civilnih zaštita, regija Friuli Venezia Giulia i Molise, te Autonomne provincije Trento.

Ova je podrška nastavak pomoći koju je Vlada Italije obezbijedila kako bi pomogla BiH da se što bolje suoči sa posljedicama tragičnih poplava.

Ta pomoć je uključivala 100.000 eura za zadovoljavanje neposrednih hitnih potreba stanovništva (putem Federacije Crvenog križa) i isporuka medicinske opreme u vrijednosti od 30.000 eura (putem Svjetske zdravstvene organizacije).

“Ponude za pomoć iz Italije su mnogobrojne i ne prestaju pristizati i u ovim satima, kao svjedočanstvo prijateljskog odnosa koji postoji, ne samo između vlada dvije zemlje, nego i među ljudima", rekao je ambasador Republike Italije u BiH Ruggero Corrias.

On je kazao da su Italijani s divljenjem gledali na solidarnosti među stanovništvom BiH otkako je zemlja pogođena katastrofalnim poplavama.

"Nadamo se da će ovaj duh nastaviti živjeti i kada poplave budu samo jedno ružno sjećanje, pogotovo unutar političkog vodstva u ovom osjetljivom procesu obnove", rekao je Corrias.