BiH
123

Pećanin: Faruk Balijagić je izložen nezapamćenom mučenju i ponižavanju

Klix.ba
Senad Pećanin (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Senad Pećanin (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Tuzlanski advokat Faruk Balijagić, koji se kao osumnjičeni u istrazi Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu nalazi u pritvoru, izložen je nezapamćenom mučenju, nehumanom i ponižavajućem postupanju od Kantonalnog suda i Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu i to u trenucima dok u Univerzitetskom kliničkom centru u Sarajevu čeka tešku i rizičnu operaciju srca koja je zakazana za ponedjeljak, istakao je advokat Senad Pećanin.

"Uprkos činjenici da ispred otvorenih vrata sobe u kojoj je smješten Balijagić danonoćno dežuraju dva policajca, on je prinuđen da se priprema za operaciju, prima terapiju i leži -neprekidno vezan lisicama za krevet!? Ovakav nezakoniti tretman Faruka Balijagića od nadležnih državnih organa predstavlja veliku sramotu za Bosnu i Hercegovinu, jer ni jedan čovjek na svijetu ne zaslužuje takvo mučenje i ponižavanje. Tim prije što je Bosna i Hercegovina još 12. jula 2002. godine ratificirala Evropsku konvenciju o sprječavanju mučenja i nehumanog ili ponižavajućeg postupanja i kažnjavanja", rekao je Pećanin.

On tvrdi da ovakav odnos predstavlja kontinuitet kršenja ljudskih prava Faruka Balijagića, koji se već skoro tri mjeseca nalazi u pritvoru a protiv kojeg Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu još uvijek nije ni podiglo optužnicu, sumnjičeći ga za djelo koje nije ni pokušano.

"Sudija za prethodni postupak Kantonalnog suda u Sarajevu je duže od dva mjeseca odbijao dati suglasnost za ljekarski pregled Faruka Balijagića, čime je direktno doveo u opasnost njegov život, koji sada zavisi od ishoda predstojeće operacije srca. Branitelji Faruka Balijagića će o ovom brutalnom kršenju temeljnih ljudskih prava i odvratnom aktu neljudskosti hitno izvijestiti sve relevantne međunarodne organizacije i institucije, uz hitan zahtjev Kantonalnom sudu u Sarajevu za momentalnim prestankom navedene zastrašujuće prakse", zaključio je Pećanin.