{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pećanin: Faruk Balijagić je izložen nezapamćenom mučenju i ponižavanju

5.12.2015. u 08:24
123
76
Pećanin: Faruk Balijagić je izložen nezapamćenom mučenju i ponižavanju
123
Pećanin: Faruk Balijagić je izložen nezapamćenom mučenju i ponižavanju
Senad Pećanin (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Tuzlanski advokat Faruk Balijagić, koji se kao osumnjičeni u istrazi Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu nalazi u pritvoru, izložen je nezapamćenom mučenju, nehumanom i ponižavajućem postupanju od Kantonalnog suda i Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu i to u trenucima dok u Univerzitetskom kliničkom centru u Sarajevu čeka tešku i rizičnu operaciju srca koja je zakazana za ponedjeljak, istakao je advokat Senad Pećanin.
"Uprkos činjenici da ispred otvorenih vrata sobe u kojoj je smješten Balijagić danonoćno dežuraju dva policajca, on je prinuđen da se priprema za operaciju, prima terapiju i leži -neprekidno vezan lisicama za krevet!? Ovakav nezakoniti tretman Faruka Balijagića od nadležnih državnih organa predstavlja veliku sramotu za Bosnu i Hercegovinu, jer ni jedan čovjek na svijetu ne zaslužuje takvo mučenje i ponižavanje. Tim prije što je Bosna i Hercegovina još 12. jula 2002. godine ratificirala Evropsku konvenciju o sprječavanju mučenja i nehumanog ili ponižavajućeg postupanja i kažnjavanja", rekao je Pećanin.

On tvrdi da ovakav odnos predstavlja kontinuitet kršenja ljudskih prava Faruka Balijagića, koji se već skoro tri mjeseca nalazi u pritvoru a protiv kojeg Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu još uvijek nije ni podiglo optužnicu, sumnjičeći ga za djelo koje nije ni pokušano.

"Sudija za prethodni postupak Kantonalnog suda u Sarajevu je duže od dva mjeseca odbijao dati suglasnost za ljekarski pregled Faruka Balijagića, čime je direktno doveo u opasnost njegov život, koji sada zavisi od ishoda predstojeće operacije srca. Branitelji Faruka Balijagića će o ovom brutalnom kršenju temeljnih ljudskih prava i odvratnom aktu neljudskosti hitno izvijestiti sve relevantne međunarodne organizacije i institucije, uz hitan zahtjev Kantonalnom sudu u Sarajevu za momentalnim prestankom navedene zastrašujuće prakse", zaključio je Pećanin.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: