Pitanje sigurnosti
91

Pećanac: Za sigurnost građana su odgovorni političari, treba nam "bosanska sablja"

L. S.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
O narušenoj bezbjedonosnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i o rasvjetljavanju ubistva Farisa Pendeka za portal Klix.ba govorio je bivši ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Nermin Pećanac.

U pucnjavi koja se nedavno dogodila u sarajevskom naselju Otoka, smrtno je stradao 19-godišnjak Faris Pendek. Ubrzo je uhapšen Adem Šuman, osumnjičen da je ubio mladića, koji je nakon kriminalističke obrade u MUP-u Kantona Sarajevo predat u nadležnost Tužilaštva Kantona Sarajevo.

"Ubica Šuman se predao u pratnji advokata, a i da se nije sam predao, mišljenja sam da bi brzo bio lišen slobode, jer se imalo mnogo ulaznih podataka", istaknuo je Pećanac.

Akcentira da sistem u bezbjedonosnom smislu loše funkcioniše.

"Napravljen je ambijent koji više pogoduje kriminalcima nego borcima protiv kriminala. Reakcije sistema su, za sada, vrlo blage i ne garantuju da će se ovakav ambijent promijeniti", mišljenja je on.

Podsjeća da je jedan od problema i taj što se do nelegalnog oružja lako dolazi.

"Dovoljno je preći preko entitetske granice i nabaviti oružje. Kontrola je slaba, gotovo nikakva. Nema kao nekad akcija tipa "Žetva" kad se dobrovoljno predavalo nelegalno oružje. Garantovano je da nema sankcija za one koji ovakvo oružje predaju", smatra Pećanac.

Međutim, napominje da nema opravdanja za posjedovanje nelegalnog oružja. Može se do oružja doći i na legalan način ali kriminalci prije svega misle da im se s nelegalnim oružjem teško može ući u trag. A posjedovanje takvog oružja takvim daje osjećaj moći kao lijek za njihove komplekse i frustracije", objasnio je.

Naglašava i da politička situacija itekako utječe na agresivnost.

"Stalno zveckanje oružjem i priča o novom sukobu itekako utječe na bezbjedonosno stanje. Neodgovorni političari ne mogu da shvate da su i oni itekako odgovorni za ovakvo stanje. Dok se ne promijeni ambijent ovakvo stanje će i dalje ostati. Dok nas vode, čast izuzecima, korumpirani, neodgovorni, pravosnažno presuđeni, ne vidim da može bolje", naveo je Pećanac.

Naznačio je da država mora da se obračuna sa kriminalcima.

"Kriminal i nosioci kriminala ne smiju pobijediti. A da bi ih porazili moramo imati adekvatne zakone, stručne i hrabre ljude koji su odgovorni građanima, a ne predsjednicima stranaka. Mislim da takvih ljudi ima ali sve je manje vremena. Sa kriminalcima nema kompromisa. Zato u ovom trenutku treba jedna 'Bosanska sablja'. Sve ostalo je put da BiH postane sigurna kuća za ne samo za 'naše' kriminalce već i za kriminalce iz regije", upozorio je Pećanac.