BiH
32

Pećanac: Izostanak političke volje je sramota za BiH

FENA
Nermin Pećanac (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nermin Pećanac (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Povodom intervjua Jonathana Moorea, direktora Balkanskog deska Američkog State Departmenta, predsjednik Socijaldemokratske unije (SDU) Bosne i Hercegovine Nermin Pećanac ističe da je izostanak političke volje za implementaciju presude Sejdić i Finci civilizacijska sramota za BiH, saopćeno je danas iz Ureda za osnose s javnošću SDU-a.

"Politički egzibicionizam vladajuće šestorke, kad je u pitanju implementacija presude 'Sejdić i Finci', bio je usmjeren ka potpunoj politizaciji tog pitanja s ciljem zadržavanja statusa quo. S tim u vezi, odgoda ili nepriznavanje rezultata općih izbora u BiH bi u tom političkom ambijentu najviše odgovorala upravo aktuelnoj vlasti, a u tom slučaju najviše bi ispaštali građani BiH. Vladajuće političke elite u BiH pokazuju mišiće na način da i pored svih pritisaka ne žele da postignu kompromis, i to ne oko presude 'Sejdić i Finci', već oko pitanja za koje oni smatraju da su od ključne važnosti za njihovu političku partiju ili narod kojeg navodno zastupaju. Stoga im međunarodna zajednica ne bi trebala dodatno davati na važnosti pozivajući ih da svojim prisustvom na pregovorima dodatno učvršćuju svoju političku poziciju", izjavio je Pećanac.

On smatra da je BiH potrebna nova vladajuća granitura koja će više pažnje posvećivati ključnim državnim pitanjima, kao što je borba protiv korupcije, te posebno ekonomskim pitanjima i borbi protiv siromaštva.

"SDU smatra da bi opći izbori u BiH trebali da se održavaju svake dvije godine. Učestali izborni ciklus obezbjedio bi veću odgovornost političkih partija naspram države i građana, koja sada u ovakvom političkom ambijentu apsolutno ne postoji", istaknuo je predsjednik SDU-a BiH.