BiH
96

Nema pomaka na sastanku lidera sa Fuleom

Anadolija
Mladen Bosić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mladen Bosić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
"Očekivali smo da će biti nekih pomaka, nažalost, ja nisam čuo nijedan novi stav, ništa novo što bi davalo utisak da ima mogućnosti za pozitivan ishod", izjavio je u pauzi sastanka sa visokim komesarom za proširenje Evropske unije (EU) Štefanom Fuleom lider SDS-a Mladen Bosić govoreći o provedbi presude Sejdić-Finci.

"Ja bih volio da me do kraja ove sjednice razuvjere i da se dođe do bilo kakvog rješenja. Smatram da građanima u BiH treba poslati pozitivnu poruku, a najmanje što se može poslati pozitivno je da se napravi dogovor oko ovog relativno jednostavnog pitanja", poručio je Bosić, istakavši kako ne postoji politička volja da se napravi dogovor, te da je suština čitave priče "produbljavanje krize u BiH".

Postoji određeni tekst koji je zajednički usaglašen, ali još uvijek treba pojasniti nekoliko tačaka, kazao je lider SNSD-a Milorad Dodik, koji je napustio sastanak.

Predviđeno je da u Republici Srpskoj ostane direktan izbor i da ona bude jedna izborna jedinica, dodao je Dodik, te da se većinom glasova u ovoj izbornoj jedinici bira član Predsjedništva BiH.

"To je za nas prihvatljivo i mi smo ovdje došli sa tim stavom od ranije. I dalje ostaje problem usaglašavanja određenih procedura u vezi izborne jedinice FBiH i dva područja koja se tamo navode. Gdje će se ona locirati, da li u izborni zakon, ustav, ostaje pitanje kakve su garancije za njegove brze promjene", kazao je Dodik.

Ukoliko na sastanku bude postignut dogovor, Dodik je istakao kako će se vratiti na sastanak da "promoviše uspjeh".

"Ja bih volio da se ovo pitanje riješi. RS je dala konstruktivan pristup. Mislim da bi bilo dobro da se uspostavi nova dinamika tim dogovorom, jer bi ona značila aplikaciju za članstvo u EU, što bi relaksiralo odnose na mnogim pitanjima. Onda bi sva ova obećanja koja dobijamo od ljudi iz Evrope o predpristupnim fondovima mogli da vidimo kako se razvijaju", poručio je Dodik, dodavši da svi lideri na sastanku imaju "legitimne stavove“.

"Zašto ne bi bilo legitimno da politički stav bude i treći entitet? Sve drugo je stvar procedura i koncenzusa. Mislim da u ovoj zemlji treba razviti mogućnost za slobodno političko izražavanje i mišljenje", zaključio je Dodik.