PDP: Sporazum šestorke loš za RS, Dodik loš pregovarač

F
FENA
29.12.2011. u 14:16
0
3
PDP: Sporazum šestorke loš za RS, Dodik loš pregovarač
0
PDP: Sporazum šestorke loš za RS, Dodik loš pregovarač Mladen Ivanić
Partija demokratskog progresa (PDP) smatra da je sporazum o formiranju Vijeća ministara BiH “nepovoljan” po Republiku Srpsku i da je prethodnih 15 mjeseci “uzalud potrošeno vrijeme”.
“Jučerašnji dogovor pokazuje nesposobnost Milorada Dodika, lidera SNSD-a, kao glavnog pregovarača u ime RS-a, jer ona nije dobila četiri mjesta koja joj pripadaju po Ustavu BiH i po rezultatima izbora. Jedno dodatno direktorsko mjesto u nekoj od bh. agencija ne može biti zamjena za ministarsku poziciju i očigledno je da je to Dodik kompenzovao na neki drugi način, za javnost nepoznat”, navodi PDP u saopćenju.

Ponavljaju da RS-u pripadaju četiri ministarska mjesta i smatraju da o tome nije smjelo biti kompromisa, jer su na sva mjesta u parlamentu BiH koja pripadaju predstavnicima RS-a, i u Predstavničkom domu i u Domu naroda, izabrani predstavnici stranaka iz RS-a.

Osim toga, izgubljeno je mjesto ministra vanjskih poslova BiH koje, navodi PDP, zbog “međunarodnog položaja i imidža RS-a, nije smjelo drugi put zaredom pripasti predstavnicima bošnjačkog naroda”.

Zbog ovih razloga PDP smatra da je najveći gubitnik tog sporazuma Republika Srpska.


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: