{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


PDP: Sporazum šestorke loš za RS, Dodik loš pregovarač

F
29.12.2011. u 14:16
0
3
PDP: Sporazum šestorke loš za RS, Dodik loš pregovarač
0
PDP: Sporazum šestorke loš za RS, Dodik loš pregovarač
Mladen Ivanić
Partija demokratskog progresa (PDP) smatra da je sporazum o formiranju Vijeća ministara BiH “nepovoljan” po Republiku Srpsku i da je prethodnih 15 mjeseci “uzalud potrošeno vrijeme”.
“Jučerašnji dogovor pokazuje nesposobnost Milorada Dodika, lidera SNSD-a, kao glavnog pregovarača u ime RS-a, jer ona nije dobila četiri mjesta koja joj pripadaju po Ustavu BiH i po rezultatima izbora. Jedno dodatno direktorsko mjesto u nekoj od bh. agencija ne može biti zamjena za ministarsku poziciju i očigledno je da je to Dodik kompenzovao na neki drugi način, za javnost nepoznat”, navodi PDP u saopćenju.

Ponavljaju da RS-u pripadaju četiri ministarska mjesta i smatraju da o tome nije smjelo biti kompromisa, jer su na sva mjesta u parlamentu BiH koja pripadaju predstavnicima RS-a, i u Predstavničkom domu i u Domu naroda, izabrani predstavnici stranaka iz RS-a.

Osim toga, izgubljeno je mjesto ministra vanjskih poslova BiH koje, navodi PDP, zbog “međunarodnog položaja i imidža RS-a, nije smjelo drugi put zaredom pripasti predstavnicima bošnjačkog naroda”.

Zbog ovih razloga PDP smatra da je najveći gubitnik tog sporazuma Republika Srpska.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: