BiH
0

PDP obavijestio vladu RS-a o krivičnoj prijavi za pet slučajeva kriminala i korupcije

FENA
Mladen Ivanić
Mladen Ivanić
Partija demokratskog progresa (PDP) dostavila je danas Vladi Republike Srpske (RS) krivičnu prijavu za pet slučajeva kriminala i korupcije, koju je PDP podnio još u februaru prošle godine.

Kako je navedeno, PDP je tu krivičnu prijavu podnio nakon javnog poziva koji je predsjednik RS-a Milorad Dodik tada uputio opoziciji da prijave slučajeve korupcije, uz obećanje da će se on lično založiti da se svi prijavljeni slučajevi ispitaju.

PDP smatra da je, "nakon što godinu i po dana kasnije ovi slučajevi i dalje nisu istraženi, očigledno da vlast predvođena SNSD-om neće ući u ozbiljnu borbu protiv korupcije".

PDP je uputio informaciju Vladi RS o podnesenim krivičnim prijavama zbog, kako je pojašnjeno, čestih poziva premijerke Željke Cvijanović da se prijave slučajevi korupcije, kao i njenih obećanja da će se Vlada RS-a boriti protiv korupcije.

"U pomenutim slučajevima radi se o višemilionskim štetama za Republiku Srpsku i njen narod, a takođe je ugrožen i imidž RS, jer se radi i o osobama koje se očigledno štite u Banjoj Luci, iako se protiv njih u Srbiji vode višestruke istrage, poput Miroslava Miškovića i Dragana Đurića", navodi PDP u saopćenju.

U februaru prošle godine PDP je podnio krivičnu prijavu protiv predsjednika Vlade RS, ministra finansija RS-a, direktora javnih preduzeća i svih ostalih povezanih osoba u okviru organizirane kriminalne grupe, koja je od 2007. do 2012. godine odgovorna za kriminalnu privatizaciju u slučajevima “Oslobođenje”, Robna kuća “Boska”, “Šume RS”, “Hidrogradnja” i “Fokus”.

PDP podsjeća da je odlukom Vlade RS oslobođeno preduzeće “Darta trgovina”, u vlasništvu Miroslava Miškovića iz Beograda, plaćanja kazne u iznosu od 4.000.000 KM zbog nepoštivanja ugovora o privatizaciji preduzeća “Oslobođenje”, čime su za navedeni iznos oštetili budžet Republike Srpske. Privatizacijom Robne kuće “Boska” nisu pribavljena sredstva iz ugovora o privatizaciji, s obzirom na to da sredstva nisu uplaćena u korist budžeta RS, navodi PDP.

Nakon privatizacije, navodi se dalje u saopćenju PDP-a, IRB Republike Srpske je na osnovu odluke Skupštine akcionara, kojom predsjedava predsjednik Vlade RS, kupila obveznice iste robne kuće u vrijednosti od 15.000.000 KM, iako se u vrijeme zaključenja ugovora znalo da ista “Boska” ima dug prema Republici Srpskoj i ne izmiruje obaveze po emitovanim obveznicama.

Dalje se navodi da su prijavljeni obezbijedili iznos od 1.500.000 KM novinama "Fokus" iako je u vrijeme tih isplata to preduzeće imalo ogromne obaveze prema budžetu RS, radnicima, da bi na kraju završilo u stečaju.

Odgovorna lica u preduzeću “Šume RS” omogućila su trećim licima da ostvare protivpravnu korist u iznosu od 31.000.000 KM, koliko su iznosila nenaplativa potraživanja prema fizičkim i pravnim licima kojima je isporučivana šumska građa bez bilo kakve dokumentacije.

Prijavljeni se terete i da su prodali preduzeće “Hidrogradnja” Pale preduzeću “Integral” u 2008. godini za oko 2.000.000 KM, da bi isto preduzeće Ministarstvu prosvjete RS prodalo hotel “Panorama” na Palama za 5,5 miliona KM. Nakon toga raskinut je ugovor o privatizaciji “Hidrogradnje” s Vladom RS, navodi PDP.

"Prijavljeni vladini zvaničnici i direktori navedenih javnih preduzeća terete se da su u okviru organizirane kriminalne grupe, radi sticanja protivpravne imovinske koristi, počinili krivična djela zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja, zloupotrebe ovlaštenja u privredi, oštećenja i povlašćivanja povjerilaca, prouzrokovanja stečaja nesavjesnim poslovanjem, zaključenja štetnih ugovora i drugih krivičnih djela protiv privrede i platnog prometa u RS", kaže se u saopćenju PDP-a.

PDP