PDP: Novca nema, situacija u RS-u sve teža

F
FENA
9.12.2011. u 14:30
0
10
PDP: Novca nema, situacija u RS-u sve teža
0
PDP: Novca nema, situacija u RS-u sve teža Zoran Đerić
U Republici Srpskoj je veoma teška ekonomska situacija, o čemu svjedoči i namjera Vlade RS-a da izmijeni zakon o penzijskom osiguranju, te druge, da bi se osigurao novac, a na štetu radnika i privrede, ocijenio je danas potpredsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Zoran Đerić.
“Situacija će biti još teža, jer novca nema i dešavala se ono na što je PDP upozoravao”, rekao je Đerić na pres-konferenciji u Banjoj Luci.

PDP ne podržava, kako je rekao, Vladine prijedloge novih zakona o PIORS-a, socijalnoj zaštiti, pravima boraca, kao ni predloženi budžet i ekonomsku politiku za narednu godinu.

Da bi olakšali privredni ambijent u RS-u, poslanici PDP-a predložili su za narednu sjednicu Skupštine RS-a izmjene i dopune Zakona o porezu na dobit, kojima je definirano smanjenje stope poreza na dobit s propisanih 10 na devet posto i stope poreza na dobit malog poreznog obveznika s propisanih dva na jedan posto.

Ponovio je da će poslanici PDP-a u ponedjeljak pokušati da prikupe potrebne potpise za zakazivanje posebne sjednice Narodne skupštine.

“Razlog za to je najnovija odluka Vlade kojom je izbrisala entitetsku liniju u Brčko Distriktu, iako je još na snazi skupštinska rezolucija u kojoj je navedeno da parlament ne prihvata nametnutu Arbitražnu odluku o spornom dijelu međuentitetske linije razgraničenja u oblasti Brčkog”, rekao je Đerić.

Tu rezoluciju Skupština RS-a donijela je još 1999. godine, tvrdi Đerić, i nikada nije stavljena van snage, dok je Vladinom najnovijom odlukom “RS podijeljena na dva dijela”.


Komentari (10)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: