{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


PDP ukazuje na prijenos nadležnosti s RS-a na nivo BiH

F
29.10.2011. u 13:18
0
7
PDP ukazuje na prijenos nadležnosti s RS-a na nivo BiH
0
PDP ukazuje na prijenos nadležnosti s RS-a na nivo BiH
Mladen Ivanić
Nakon što je lider Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić u četvratk zatražio da se parlament RS-a izjasni o Prijedlogu zakona o sistemu državne pomoći BiH, jer se njime, kako tvrdi, nadležnosti entiteta prenose na nivo BiH, to je danas zatražio i predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić.
Prijedlogu zakona o sistemu državne pomoći BiH sadrži, kako smatra i Ivanić, „najveće prenošenje nadležnosti“ s institucija RS-a na nivo Bosne i Hercegovine.

U pismu predsjedniku Narodne skupštine RS-a Igoru Radojičiću lider PDP-a naglašava da bi se usvajanjem ovog zakona u Parlamentarnoj skupštini BiH vrlo važne poluge upravljanja koje ima RS dovele u pitanje, dok bi se ekonomska politika RS-a praktično potpuno ugasila.

Ivanić očekuje da će Radojičić, u skladu sa svojim ovlaštenjima, u najkraćem roku zakazati vanrednu zajedanje Narodne skupštine RS-a čiji bi stavovi po ovom pitanju bili obavezujući za predstavnike RS-a u državnim organima.

Radojičić je nakon zahtjeva Mladena Bosića izjavio da je poznata procedura za sazivanje posebne sjednice skupštine, odnosno da to mora biti zvaničan zahtjev.

Bosić je ranije ocijenio da je Prijedlog zakona o sistemu državne pomoći BiH dobar antikorupcioni zahtjev, ali i da se njime vrši prijenos nadležnosti s entiteta na nivo BiH.

Istovremeno, predstavnici SNSD-a su ranije tvrdili da su "zaustavili i da neće dozvoliti bilo kakav prijenos nadležnosti s RS-a na nivo BiH".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: