Sve veća zaduženja
0

Ivanić: Dramatičan pad zaposlenih u RS-u

FENA
Mladen Ivanić
Mladen Ivanić
Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić ocijenio je izuzetno teškim stanje u ekonomiji Republike Srpske, upozorivši da broj nezaposlenih nikada nije bio veći, a onih koji rade manje dok se istovremeno taj bh. entitet sve više zadužuje.

Kao ilustraciju ove konstatacije on je na pres-konferenciji u Banjoj Luci naveo da je broj zaposlenih u ovom entitetu prvi put pao ispod 247.000, dok je istovremeno broj penzionera prešao 231.000.

"Došlo je do dramatično negativne situacije u oblasti zapošljavanja što je istovremeno i posljedica katastrofalnog pada stranih investicija koje su na nivou RS-a u prošloj godini iznosile tek nekih 30 miliona maraka, što je bukvalno ništa“, rekao je lider PDP-a.

On je ovogodišnji entitetski budžet okarakterizirao „prenaduvanim“, ističući da je u njemu svaka peta marka namijenjena za plaćanje kreditnih obaveza.

Zbog svega toga, Ivanić je ustvrdio da će se RS ove godine suočiti s mnogo problema, ali je istakao da je najuznemirujuće to što aktuelna vlast nema nikakve ideje kako da se ove negativne tendencije bar zaustave.

„Sve njihove ideje svedene su na nova zaduživanja, pa će već na narednoj sjednici entitetskog parlamenta biti razmatrano novo zaduženje od 100 miliona maraka koje je opet namijenjeno potrošnji“, upozorio je Ivanić.

On je podsjetio na decembarsko zaduženje od 180 miliona, iako se Vlada nadala da će „namaknuti“ 230 miliona, ali banke nisu bile zainteresovane da plate više.

„Ušlo se u spiralu zaduživanja, nikakve druge koncepcije nema, i ako išta smatram pozitivnim u nedavnim istupima predsjednika RS-a Milorada Dodika to je rečenica - da bi se trebalo prestati zaduživati za potrošnju, rekao je Ivanić napominjući da će se već na sljedećoj sjednici Narodne skupštine RS-a vidjeti da li će „Dodik, kao suvereni gospodar života u RS-u, uspjeti da osigura da se odustane od novog zaduženja za potrošnju“.

„Ubijeđen da je to sve prazna priča, zaduživanje će se nastaviti i RS će sigurno ući u spiralu 'grčkog sindroma', ukoliko se ovaj trend pod hitno ne zaustavi“, naglasio je predsjednik PDP-a.