BiH
39

PDP: Dodik priča u vjetar, još niko nije potvrdio većinu

Piše: G. D.
(Foto: Klix.ba)
Čelni ljudi Partije demokratskog progresa rekli su danas u Banjoj Luci da još uvijek niko nije potvrdio većinu nakon izbora u BiH i da su priče Milorada Dodika o skorom formiranju vlasti bacanje prašine u oči.

"Dodik u medijima govori da je formiranje vlasti u RS i na nivou BiH maltene gotovo, a zapravo je činjenica da još niko nije potvrdio većinu. I dalje su na snazi ozbiljni pregovori. Tek će se kroz nekoliko dana utvrditi ko će formirati vlast - SNSD ili Savez za promjene", rekao je Slavko Vučurević.

On je dodao da formiranje vlasti na nivou BiH moraju inicirati novoizabrani članovi Predsjedništva BiH. Razgovor između Dodika i Čavića, naglasio je Vučurević, moguće je sagledati iz dvije tačke.

"Prva predstavlja ono što su u medijima o tom sastanku rekli njih dvojica. Ali, isto veče je Čović u razgovoru za jednu televizijsku kuću rekao da će HDZ insistirati na izmjenama Ustava BiH i da će se te izmjene ticati priče o trećem entitetu i dva distrikta - Brčkom i Sarajevu. Dodik je uslove nije pominjao, jer su protivni njegovoj dosadašnjoj politici, ali istovremeno ne može da ih odbije, jer bi to praktično značilo da ostaje bez političke moći", istakao je Vučurević.

On je dodao i to da uprkos tome što je izabran za poslanika Narodne skupštine RS ostaje gradonačelnik Trebinja, naglasivši da PDP vodi pregovore čak i sa onim političkim partijama koje Dodik deklariše kao svoje saveznike.