{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Pažnja EU ponovo usmjerena na region"

S
2.6.2010. u 16:40
0
3
"Pažnja EU ponovo usmjerena na region"
0
"Pažnja EU ponovo usmjerena na region"
Miroslav Lajčak
Bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Miroslav Lajčak ocijenio je da je današnji sastanak u Sarajevu "EU - Zapadni Balkan" prevazišao očekivanja u pozitivnom smislu, s obzirom na to da je, nakon dužeg perioda, ponovo usmjerena pažnja EU na region, proces proširenja i BiH.
Lajčak je istakao da su sve izjave iznesene tokom sastanka bile usmjerene na snažnu podršku završetku procesa uključenja čitavog regiona u EU.

"Najvažnije je da se iskoristi pozitivna energija koja je sada generisana i da to ne bude jednokratni skup nego početak jednog procesa. Tokom čitavog procesa ratifikacije Lisabonskog sporazuma nije bilo previše pažnje i vremena za proširenje. Sad smo se vratili tom pitanju, što je veoma dobro i važno i nemojmo upropastiti momenat koji smo danas generisali", poručio je Lajčak.

On je ocijenio da je predsjednička izjava predsjedavajuće EU Španije, objavljena nakon skupa, kompleksna i dobra, dodajući da se apsolutno jasno zalaže za proširenje i govori o viznoj liberalizaciji i obavezama svih strana u procesu proširenja EU.

"Naravno, BiH i svaka druga zemlja mora da obavi domaći zadatak. Niko to neće uraditi umjesto vas", rekao je Lajčak koji je na skupu učestvovao kao ministar inostranih poslova Slovačke.

U zgradi zajedničkih institucija BiH u Sarajevu održana je ministarska konferencija pod nazivom "EU - zapadni Balkan" koja je bila zatvorena za javnost, a na kojoj učestvovalo 48 delegacija iz EU, zapadnog Balkana, SAD, Ruske Federacije, Turske i međunarodnih organizacija.

Učesnici sastanka potvrdili su da je zajednički cilj članstvo zemalja regiona u EU i pozdravili odluku Evropske komisije o bezviznom režimu za građane BiH i Albanije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: