Izvještaj
0

U oblasti EU integracija BiH na predzadnjem mjestu

FENA
Proces integracije u Evropsku uniju sredstvo je za stvaranje funkcionalnih država, no mehanizmi kojima se proces odvija neprikladni su za države koje imaju probleme u funkcioniranju i kreiranju političkog konsenzusa, istaknuto je na seminaru "Zapadni Balkan: Put ka evropskim integracijama", koji je od 19. do 21. maja u Sarajevu organizao Institut za sigurnosne studije Evropske unije (EUISS) uz podršku Vanjskopolitičke inicijative BH.

Ocijenjeno je da je potreban dodatni poticaj EU kako bi se eliminirao utjecaj retorika iz prošlosti te dalje ohrabrila regionalna suradnja, saopćeno je iz Vanjskopolitičke inicijative BH.

Rečeno je da Evropska unija još ima snagu privlačnosti, jer zagovara jedinstvo u različitosti. Vladavina zakona je osnov za ostvarivanje vrijednosti EU, a civilno društvo mora biti osnaženo u zagovaranju reformskih procesa.

U sklopu panela kojim je predsjedavao švedski ambasador u BiH Bosse Hedberg, direktorica Vanskopolitičke inicijative BH Denisa Sarajlić-Maglić prezentirala je Uporedni izvještaj o monitoringu EU integracija 2009: "Zapadni Balkan – Bosna i Hercegovina, s posebnim fokusom na mjesto BiH u tom procesu u usporedbi sa drugim zemljama u regionu".

U zemljama regiona uočen je nejednak napredak, a najbolje rezultate postigle su države sa stabilnim vladama i većinom u parlamentu te funkcionalnim političkim sistemom.

Izvještaj je pokazao da su zajedničke slabosti nedovoljan stepen borbe protiv korupcije, poštivanja ljudskih prava, funkcioniranja pravosuđa i bilateralne saradnje.

U većini oblasti BiH se pojavljuje kao predzadnja zemlja u realizaciji obaveza, ispred Albanije, uključujući i pitanje liberalizacije viznog režima, dok je Hrvatska vodeća u ovom procesu.

Istraživanje javnog mnijenja iz decembra pokazuje da u BiH građani ocjenjuju nedovoljnim aktivnosti vlasti na provođenju reformi, a za to najviše krive domaće političare.

Oko 85 posto stanovnika BiH smatra da je budućnost BiH u EU te da tome nema alternative, i to podjednako u oba entiteta.

Čak 75 posto ispitanika u FBiH i 45 posto ispitanika u RS je spremno podržati prenos nadležnosti s entiteta na državu BiH ukoliko će to ubrzati put ka EU.

Istovremeno 55 posto ispitanika vjeruje da građani EU žele vidjeti BiH kao članicu EU u budućnosti. Politika proširenja je osnovna odrednica vanjske politike EU.

Izvještaj je pokazao da se od predstojećeg skupa ministara vanjskih poslova članica EU u Sarajevu očekuje jasna politička poruka kojom će se reafirmirati deklaracija iz Soluna, kriteriji iz Kopenhagena, te preispitati sistem dodatnog uslovljavanja potencijalnih kandidata i kandidata za članstvo.

Omogućavanje daljih koraka ka EU bio bi pozitivan impuls za javnost regiona, ali i za administracije država aspiranata.