BiH
2

Pavlović: Sankcije Miloradu Dodiku su loša poruka za investitore u RS

Piše: Er. M.
Zoran Pavlović
Zoran Pavlović
Ekonomski analitičar Zoran Pavlović kazao je, u povodu uvođenja sankcija predsjedniku entiteta Republika Srpska Miloradu Dodiku, kako će vjerovatno i određene zemlje Evropske unije slijediti primjer američke administracije.

On je istakao da je američka administracija precizno definisala razloge zbog kojih uvodi sankcije predsjedniku RS-a te da u tome svemu ima dosta objektivnog sagledavanja situacije u BiH.

"U kompletnoj priči očigledno je da mi nemamo jasno definisanih zakonskih propisa koji su mnogo zakomplikovani. U tim silnim propisima moguće su različite vrste ponašanja pa i najviših izabranih zvaničnika", rekao je Pavlović.

Na pitanje koliko zemlje Evropske unije slijede sankcije SAD-a, Pavlović je odgovorio da je najbolje napraviti komparaciju sankcija koje je američka administracija uvela ljudima iz Rusije.

"Vrlo vjerovatno je da će određene zemlje pratiti odluku SAD-a, mada je s druge strane pitanje koliko će to biti u korist, a koliko na štetu Dodikove pozicije. On je čovjek koji je prilično vješt u poslovnim aranžmanima. Smatram da je ovo više stvar odnosa Dodika i američke administracije", kazao je Pavlović.

Zaključio je da sve ovo predstavlja lošu sliku u smislu privlačenja stranih investicija prvo u RS, a zatim u cijelu BiH.

"Ovo su dodatni fauli koje prave odgovorni ljudi prema poslovnom okruženju i ekonomskoj klimi. Time se RS tjera u dodatne dubioze", rekao je Pavlović.