BiH
4

Pavlović: Današnji protesti u Mostaru odaslali tri važne poruke

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon održanog protestnog skupa hercegovačko-neretvanskog odbora Saveza samostalnih sindikata BiH ispred zgrade Vlade HNK-a u Mostaru, u izjavi za Fenu glasnogovornik Vlade Pero Ćiro Pavlović je istakao kako je današnji skup u javnost odaslao tri važne poruke, a jedna od njih je da su sva okupljanja, koja u sebi sadrže pokušaj određenih politika da koriste složeno vrijeme, pa i kroz proteste, osuđena na propast.

Po Pavlovićevim riječima, druga vrlo bitna poruka je odabir mjesta na kojem se održavao protestni skup.

"Živimo u državi u kojoj ništa ili skoro ništa ne funkcionira, ne funkcionira Vijeće ministara, Federalna vlada, entiteti skoro nikako ne sarađuju, a imamo i kantonalne vlade koje traju maksimalno 24 sata i ministre koji traju jedan ili dva radna dana", kazao je Pavlović, dodajući kako takvo stanje jedino nije u HNK-u te kako je očigledno da je nekome zasmetalo to što ta vlada, uprkos teškim i složenim uslovima funkcionira dobro i, što uprkos teškoj situaciji izvršava svoje zakonske i ustavne obaveze.

"Današnjim protestnim skupom organizatori su imali nakanu da rad Vlade HNK-a stave u potpuno drugi plan", naglasio je Pavlović.

On je kazao kako Vlada HNK-a razumije tešku situaciju u kojoj se nalaze građani tog kantona, te kako Vlada donosi niz zakona koji stvaraju pretpostavke da će se čim prije iz teške situacije izaći.

"Ključni organizator skupa bi trebao da razmisli nakon svega viđenoga u Mostaru i polako bi trebao da ode u zasluženu penziju", ocjenio je Pavlović, dodavši kako organizatori protestnog skupa svoje zahtjeve nisu službeno uputili Vladi već kako su predstavnici Vlade za njih čuli putem sredstava javnoga informiranja.