BiH
11

Izetbegović u Zenici: Ne izlazite na ulice, već na izbore 2014.

Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U velikoj sali Općine Zenica danas je održana Javna tribine Stranke demokratske akcije na temu Prioritet djelovanja SDA.

Javnoj tribini pored Općinskog odbora SDA Zenica prisustvovali su i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović te predsjednik SDA Sulejman Tihić. U obraćanju novinarima predsjednik SDA Sulejman Tihić istakao je kako je tribina usmjerena aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i putevima koji se vide kao izlaz iz trenutne krize, u kojoj se nalaze građani BiH, zbog neodgovorne vlasti i izbornih pobjednika.

Tihić je danas zatražio ostavke članova Vijeća ministara BiH koji su glasali za privremenu odluku o JMB, ali pored tog razloga navode se i mnogi drugi.

"Mi smo zatražili ostavke iz više razloga. Zakon o JMB je kap koja je prelila čašu, nisu riješili pitanje Sejdić-Finci, nisu riješili pitanje vojne imovine, provođenja presuda Suda o državnoj imovini i nisu uradili ništa da se postigne dogovor o zakonu JMB, a to je njihov zadatak. Licemjerno podržavaju demonstrante, a oni su odgovorni što su se demonstranti okupili. Oni trebaju da podnesu ostavke, to su ozbiljna pitanja i problemi na koje nisu dali odgovor", kazao je Tihić, koji je potom kazao da SDA ne osjeća nikakvu krivnju zbog protesta ispred zgrade Parlamenta BiH.

Dogorjelo do nokata

"Normalno da nismo krivi i vidimo po strukturi onih koji su se okupili i dogovarali da nemaju veze sa SDA, čak su neki naklonjeni više lijevoj opciji i kad imamo protest takvih, onda znamo da je ljudima dogorjelo do nokata". Na pitanje novinara da li smatra da je Socijaldemokratske partije "fakturisala" proteste na adresu SDA, Tihić je kazao:

"Jasno je zbog čega su protesti, a i ko je odgovoran da utvrdi prijedlog Zakona o JMB, Vijeće ministara BiH, odnosno parlamentarna većina. Ja sam kao predsjednik Doma naroda pokrenuo inicijativu kod Ustavnog suda, apelaciju, da se poništi uredba Vlade Republike Srpske, jer su zahvaliti nadležnost države BiH, a oni su spavali i nakon mjesec-dva donijeli odluku kojom legalizuju odluku vlade RS, kojom se narušava pravni sistem ličnih dokumenata. Jedinstveni matični broj je veoma bitan, uzeli su sad JMB, sutra će zahvatiti saobraćajne dozvole, tablice, sve što smo mi godinama mukotrpno radili", izjavio je Tihić te dodao da građani rješenja trebaju očekivati od onih koji predlažu zakone, a koji do sada nisu uradili ništa povodom tog pitanja.

Novinare je interesovao i stav Stranke demokratske akcije povodom nadolazećih događaja i novih najavljenih protesta, na šta je Tihić odgovorio:

"Ti protesti su između ostalog najvećim djelom posljedica nerada izbornih pobjednika u 2010. godini. Njima je 17 mjeseci trebalo da formiraju Vijeće ministara, a onda su izbacili SDA iz vlasti, a onda su to uradili i u kantonima, umjesto da rade posao zbog kojeg su izabrani. Sve ovo, zbog čega su oni nezadovoljni, je posljedica nekompetentne politike. Izbaciti SDA iz Vijeća ministara sa ovakvim iskustvom koje mi imamo na vlasti i da uđu dvije stranke koje nemaju ni dan iskustva u vlasti, a s druge strane imamo Špirića, Novića, Šarovića, koji imaju bogato iskustvo i onda se ovi ne mogu nositi sa njima i prave greške koje prave", kazao je Tihić, te je istakao greške koje su napravili u uredbi odluka o popisu stanovništva:

Protesti loši za imidž BiH

"U Zakonu o popisu stanovništva su napravili propuste, da su pristali na rješenja koja u RS omogućuju popisni inženjering, kojim se prikazuje da imamo preko 90 posto Srba, a znate šta to znači za one politike podjele BiH ili neke priče o 'velikoj Srbiji'. Naši ministri neodgovornim glasanjem omogućili su popisni inženjering", zaključio je Tihić.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović kazao je kako se protesti koji su održani pred zgradom Parlamenta BiH neće dobro odraziti na imidž BiH.

"Naravno da se ovo neće dobro odraziti na imidž BiH. Taj dan u zgradi je bilo ministara i guvernera koji odlučuju o ulasku stranog kapitala u BiH. A taj dan je bio takav sastanak, u BiH je ušlo skoro 900 miliona maraka, brojni ugovori su potpisani, a nakon ovakvog iskustva i viđenja nestabilnosti, ne mogu povući dobre pouke i možemo imati posljedice", kazao je Izetbegović te poslao poruku građanima BiH:

"Moja poruka je da ih razumijemo, ali da ne izlaze na ulicu, da se strpe do oktobra 2014. godine i neka izađu na izbore".