Drugi svjetski rat
148

Pavle Đurišić o kojem se pjevalo u prisustvu Vučića počinio je monstruozne zločine '43. u istočnoj Bosni

F. H.
Foto: Wikimedia
Foto: Wikimedia
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je prisustvovao svadbi sina ratnog zločinca i bivšeg stranačkog šefa Vojislava Šešelja na kojoj su se pjevale pjesme posvećene četničkom vojvodi i zločincu iz Drugog svjetskog rata Pavla Đurišića.
Četnici Pavla Đurišića su odgovorni za neke od najsvirepijih zločina koji su počinjeni u Drugom svjetskom ratu nad bošnjačkim, odnosno muslimanskim stanovništvom. Kao komandant limsko-sandžačkih četničkih odreda Đurišić je direktno odgovoran za pokolje u Bijelom Polju, Sjenici, Pjevlju, Čajniču i Foči početkom 1943. godine.

Zločini koji su počinjeni bili su dio četničke asistencije "Četvrtoj neprijateljskoj ofanzivi" ili "Bici na Neretvi", italijanski okupator je želio da spriječi prelazak partizana na istočnu obali Neretve, a četnici su to iskoristili za genocid nad bošnjačkim stanovništvom.

U prvom dijelu januara 1943. godine u bjelopoljskom srezu četnici pod komandom Đurišića su uništili 33 muslimanska sela i ubili 1.400 Bošnjaka, uključujući i žene i djecu. U isto vrijeme u fočanskom kraju su uništili 15 sela i ubili oko 700 stanovnika. Početkom februara ubijeni su gotovo svi stanovnici sela Zubanj kod Rudog.

Brojni zločini su počinjeni početkom februara 1943. godine u pljevaljskom i istočnom dijelu čajničkog i fočanskog sreza.

Bošnjačka, odnosno muslimanska sela istočno od rijeke Drine, od Šćepan polja na jugu do Višegrada na sjeveru su prvo opljačkana, a potom spaljena. U mnogim kućama su spaljeni i ukućani. Prema podacima za osam dana je ubijeno 1.200 muškaraca Bošnjaka i "do 8.000 ostalih žrtava, žena, staraca i djece". Brojne djevojke su silovane, a iz nekoliko sela je oteto 38 djevojaka.

"Akcija u Pljevaljskom, Čajničkom i Fočanskom srezu protivu muslimana izvršena je. Operacije su izvedene tačno po naređenju i izdatoj zapovesti. Napad je počeo u određeno vreme. Svi komandanti i jedinice izvršili su dobijene zadatke na opšte zadovoljstvo. Sva muslimanska sela u tri pomenuta sreza su potpuno spaljena da nijedan njihov dom nije ostao čitav. Sva imovina je uništena sem stoke, žita i sena. Za vreme operacija se pristupilo potpunom uništavanju muslimanskog življa bez obzira na pol i godine starosti. Žrtve. — Naše ukupne žrtve su bile 22 mrtva od kojih 2 nesrećnim slučajem i 32 ranjena. Kod muslimana oko 1.200 boraca i do 8.000 ostalih žrtava: žena, staraca i dece", napisao je Đurišić u izvještaju Draži Mihajloviću.

Četnici su u martu ubili i oko 500 Bošnjaka u Goraždanskom srezu, i to većinom djece i staraca. Marko Atilla Hoara prenosi opis dokumenata kako su u selu Moćevići od leševa napravili WC, a na ulazu napisali "muslimanska džamija".

Pavle Đurišić je trećeg aprila 1943. godine uputio jezivi proglas Bošnjacima u kojem je između ostalog zločine objasnio odmazdom.

"Najzad je došao momenat kada se više vaši zulumi nisu mogli trpjeti. Narod je spontano ustao i izvršio odmazdu u nekim vašim krajevima. To je bila samo prva opomena i sada zavisi od vas, da li će se strašna osveta srpskog naroda i dalje nastaviti prema vama do potpunog uništenja Vaših sela i Vašeg življa", naveo je u proglasu.

Dok se Vučić pred svijetom predstavlja kao druga osoba u odnosu na onoga kojeg je govorio "100 muslimana za jednog Srbina", jasno je da mu nije mrsko sjediti u društvu četničkih vojvoda i ratnih zločinaca kao što je Šešelj, a ni slušati pjesme o drugim zločincima.