Posjeta Hercegovini
322

Patrijarh Porfirije stigao u Mostar: Veliki blagoslov je da dođemo u zemlju Svetoga Save

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Srpski patrijarh Porfirije je stigao u dvodnevni posjet Mostaru i Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj povodom 150 godina od posvećenja Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru.

Poglavaru Srpske pravoslavne crkve, čiji je dolazak u Hercegovinu od velikog značaja za vjernike u dolini Neretve, svečani doček je upriličen u manastiru Žitomislići.

"Veliki je blagoslov za nas da dođemo u Hercegovinu, u zemlju Svetoga Save, da se molimo Bogu sa braćom Srbima pravoslavnima za mir unutarnji, pojedinačni u svakome od nas, za mir u porodicama, za mir narodu i za mir među svim ljudima" kazao je patrijarh Porfirije u Žitomislićima.

Srpski patrijarh je došao u dvodnevni posjet povodom 150 godina od posvećenja Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru gdje će sutra služiti liturgiju u ovom pravoslavnom hramu i prisustvovati donatorskom ručku za njegovu obnovu i završetak.

Starješina Saborne crkve u Mostaru Duško Kojić je ranije izjavio kako će dolazak patrijarha Porfirija imati veliki značaj za duhovnu obnovu naroda koji živi na ovom području, pogotovo ako se uzme u obzir da je posljednji put neki od poglavara Srpske pravoslavne crkve, patrijaraha služio liturgiju u Sabornom hramu Svete Trojice u Mostaru 1933. godine, tačno prije 90 godina.

Srpski patrijarh je dvodnevnu posjetu započeo obilaskom manastira u Žitlmisliću, a potom će prema najavi, obići manastir u Prebilovcima, Stari grad i Kujundžiluk.

Prijem u Gradskoj vijećnici Mostara je predviđen u 18 sati, a u 19 sati posjeta Sabornoj crkvi Svete trojice u Mostaru, gdje će sutra u 9 sati bit će služena liturgija u tom mostarskom hramu.

Potom će biti organiziran donatorski ručak za obnovu i završetak Saborne crkve koji je predviđen između 12 i 13 sati u hotelu Mepas.

Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru bila je jedna od najvećih crkava na Balkanu do kraja 19. stoljeća. Sagrađena je 1873. godine i predstavljala je jedan od simbola Grada na Neretvi, a do temelja je porušena tokom ratnih zbivanja 1992. godine. Njezina obnova počela je 2010. godine.