U intervjuu za Al Jazeeru
1

VIDEO / Patrick Moon: Milorad Dodik je kriv za zastoj BiH na putu ka NATO-u

Klix.ba
Patrick S. Moon (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Patrick S. Moon (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Patrick Moon govorio je u intervjuu za Al Jazeeru o tome zašto BiH ne napreduje ka članstvu u NATO savezu. Istakao je da je krivac za zastoj predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Na pitanje koliko je ova zemlja daleko od članstva u NATO-u - ambasador je izjavio: "Veoma je blizu. Veoma je blizu Akcionom planu za članstvo. To je prvi korak. Postigli su dogovor o rješenju za popis vojne imovine prošle godine u martu. Svi politički lideri. Čak su to i potpisali - evo šta ćemo raditi. U maju prošle godine zajedno su odlučili, na zahtjev predsjednika Dodika da se uključi rezolucija o popisu državne imovine. Sve je uredu. Ali od tada nisu ništa uradili!"

Te nastavio: "Kako sam shvatio, predsjednik Dodik se uzdržao od učešća u bilo kojem koraku ka provođenju prošlogodišnjih odluka. A oni mu idu u korist. Svima su od koristi. Popišite imovinu - onu koju vlada želi – zadržat će, onu koju vlada ne želi - ići će opštinama. Osim toga, što je važno, popis državne i vojne imovine je preduslov za zatvaranje OHR-a. Zašto on ne podržava ova dva koraka - ne znam."

Na pitanje da li je Dodik jedini krivac, ambasador Moon je rekao: "Kada razgovaram sa političkim liderima, oni kažu da su spremni ići naprijed. Ali, predsjednik Dodik je taj koji pronalazi nove izgovore da ovo ne mogu provesti. I iskreno - ne razumijem te izgovore."

Ambasador Moon je poručio bh. političarima da se konačno fokusiraju na prave ciljeve i da zajedno nađu rješenje za goruće probleme jer samo tako može ići naprijed ka NATO-u i EU, te zatvranju OHR-a.