BiH
1

Patrick Moon dao podršku osnivanju REKOM-a

SRNA
Patrick Moon (Foto: SRNA)
Patrick Moon (Foto: SRNA)
Američki ambasador u BiH Patrick Moon rekao je da je ideja o osnivanju Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava počinjenim na području bivše Jugoslavije od 1991. do 2001. godine /REKOM/ u skladu sa politikom pomirenja koju podržavaju SAD.

Moon je tokom susreta sa članovima Koalicije za REKOM u BiH podržao njeno osnivanje i istakao da je impresioniran ciljevima, inkluzivnošću i dosadašnjim postignućima, a posebno činjenicom da je zadatak REKOM-a da rasvijetli sudbinu svih žrtava u regionu, bez obzira na njihovu etničku pripadnost, saopšteno je iz Udruženja Tranzicijska pravda.

Članovi delegacije su prenijeli američkom ambasadoru da je osnovni cilj Regionalne komisije utvrđivanje činjenica o ljudskim stradanjima u proteklim ratovima na području regiona i stvaranje javnog prostora za oglašavanje svih žrtava u regionu. Tokom susreta bilo je riječi o trenutnom transferu Inicijative za REKOM iz sfere civilnog društva na politički nivo.

Delegaciju Koalicije za REKOM u BiH činili su Zdravko Grebo,  Dino Mustafić,  Dženana Karup-Druško i Edina Đurković.