Regija
0

Flandrijski PEN traži osnivanje REKOM-a

FENA
Belgijski ogranak za flandrijsko područje PEN International, PEN Vlaanderen, pozvao je predsjednike svih zemalja regiona bivše Jugoslavije da učine sve što je u njihovoj moći da se osnuje Regionalna komisija za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim ozbiljnim povredama ljudskih prava počinjenim u bivšoj Jugoslaviji (REKOM).

Flandrijski PEN pružio je snažnu podršku Inicijativi za REKOM jer, kako se kaže u pismu predsjednicima regiona, ova inicijativa ima snažan potencijal da bude izvor pomirenja u regionu.

"Ovim pismom želimo da pružimo snažnu i glasnu podršku Inicijativi za REKOM, jer vjerujemo da je utvrđivanje, objavljivanje i prihvatanje činjenica na regionalnom nivou – neophodno svim građanima regiona, kako bi se stvorila osnova za obnovu dostojanstva žrtava, izašlo u susret njihovim potrebama i pravima, utvrdila sudbina prinudno nestalih osoba i spriječilo da se strahote iz prošlosti ikada ponove", navodi se u pismu dostavljenom Inicijativi za REKOM.

PEN Vlaanderen smatra da Inicijativa za REKOM sadrži i potencijal da obezbijedi svjež i autoritativan fond podataka za potrebe sudstva, istorijskog istraživanja i sprovođenja činjenično zasnovane regionalne politike, a to se posebno odnosi na kreativna moralna i psihološka ispitivanja konteksta života ljudi u regionu.

Inicijativa za REKOM ima kapacitet da odigra ulogu koja je od ključnog značaja za budućnost, ali i za prevazilaženje prošlosti, upravo u ime te budućnosti, navodi PEN u svom pismu.