|

Parodi za Klix.ba: Vlasti imaju nekoliko sedmica da ispune obaveze iz Pisma namjere MMF-u

Parodi za Klix.ba: Vlasti imaju nekoliko sedmica da ispune obaveze iz Pisma namjere MMF-u
17
Piše: Er. M.
21.2.2017. u 22:06
109
komentara
17

dijeljenja
Parodi za Klix.ba: Vlasti imaju nekoliko sedmica da ispune obaveze iz Pisma namjere MMF-u Francisco Parodi (Foto: FENA)
Vlastima u Bosni i Hercegovini ostalo je samo još nekoliko sedmica da ispune uvjete iz Pisma namjere upućenog Međunarodnom monetarnom fondu (MMF). Rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Francisco Parodi kazao je za Klix.ba da će se u suprotnom vremenski raspored doznačavanja sredstava promijeniti te da će buduće doznake zavisiti od postizanja dogovora s vlastima BiH te napretka u polju reformi.
"Čim sve prethodne mjere budu ispunjene osoblje MMF-a će dostaviti svoju preporuku u pogledu zaključenja prvog pregleda. Vremenski okvir za ispunjavanje preostalih prethodnih mjera zavisi od vlasti. Ako prethodne mjere koje predstavljaju preduslov da naš odbor uzme u razmatranje prvi pregled ne budu ispunjene u narednih nekoliko sedmica, onda će se o prvom pregledu, kao i o uslovima pregleda ponovo pregovarati, a vremenski raspored doznačavanja sredstava promijeniti. Buduće doznake će zavisiti od postizanja dogovora s vlastima BiH te napretka u polju reformi", kazao je Parodi.

Na pitanje šta se očekuje od vlasti u entitetima FBiH, RS i državi BiH u smislu ispunjavanja uvjeta, Parodi je odgovorio da su vlasti i osoblje MMF-a postigli dogovor po pitanju nekoliko prethodnih mjera neophodnih za zaključenje prvog pregleda po EFF-u.

"Ove mjere ne samo da će rezultirati oslobađanjem druge tranše, već, što je i najvažnije, bit će od koristi za BiH i pomoći će u povećanju rasta i otvaranju novih radnih mjesta. Dozvolite mi, ne samo da navedem mjere, nego i da objasnim razloge za iste te kako će one koristiti BiH", rekao je Parodi.

Istakao je da su se tri prethodne mjere odnosile na usvajanje budžeta Institucija BiH i entiteta za 2017.

"Ovi budžeti su u potpunosti isfinansirani, povećavaju efektivnost vlasti i preusmjeravaju resurse s tekuće potrošnje na prijeko potrebne javne investicije u infrastrukturu. Ovi budžeti, također, imaju i stroga ograničenja na ukupne izdatke za plaće, jer kako bi se oslobodilo više resursa za investicije u srednjem roku, potrošnju na plaće treba smanjiti. Pored toga, Institucije BiH su se također obavezale da na Vijeću ministra usvoje odluku koja nameće daljnje kontrole na novo zapošljavanje, što je posebna prethodna mjera koja još nije ispunjena", kazao je Parodi.

Drugo, vlasti RS-a su usvojile izmjene i dopune Zakona o porezu na dobit, što takođe predstavlja prethodnu mjeru.

"Izmjenama se postiže usaglašavanje ovog zakona sa Zakonom o porezu na dobit u FBiH. Usaglašavanje regulative je ovdje važno jer višestruka pravila i nedosljedna regulativa tjeraju investitore koji bi otvarali radna mjesta ovdje u cijeloj BiH. Izmjenama su također pojednostavljena pravila, olakšana njihova primjena, što pomaže smanjenju porezne evazije", rekao je Parodi.

Treće, vlasti su se obavezale na povećanje akcize na naftne proizvode, uključujući tečni naftni gas i biogorivo za 15 feninga po litru.

"Ova prethodna mjera još uvijek nije ispunjena. Dodatni prihodi prikupljeni po ovom osnovu bi se usmjeravali ka entitetskim preduzećima za autoputeve i puteve kako bi bilo osigurano dostatno finansiranje za projekte izgradnje autocesta, koji opet predstavljaju najveće projekte javnih investicija u zemlji i od ključne su važnosti za podsticanje rasta", dodaje Parodi.

Istakao je i da su se vlasti Federacije BiH obavezale da će potpisati ugovore s međunarodnim savjetnicima za provođenje operativne i finansijske dubinske analize (due diligence) za BH Telecom i HT Mostar s ciljem restrukturiranja i/ili prodaje dionica.

"Krajnji cilj ove mjere je da se poboljša efikasnost i profitabilnost ove dvije kompanije. Ova prethodna mjera još nije ispunjena. I na kraju, vlasti su se obavezale i na prethodne mjere u pogledu usvajanja novih entitetskih zakona o bankama, zatim izmjena i dopuna entitetskih zakona o Agenciji za bankarstvo te izmjena i dopuna zakona o osiguranju depozita u BiH. Ovo je veoma ambiciozan poduhvat i zadovoljan sam što je Narodna skupština Republike Srpske već usvojila novi Zakon o bankama i Izmjene i dopune Zakona o Agenciji za bankarstvo", rekao je Parodi.

Kako kaže, MMF očekuje da će Parlament Federacije i Parlamentarna skupština BiH u narednim sedmicama usvojiti regulativu koja se na njih odnosi.

"Ovaj cjelokupan set zakonske regulative će voditi ka modernijem bankarskom sektoru, i što je najvažnije, sigurnijim bankama. Jači finansijski sektor ne samo da će nastaviti graditi povjerenje stanovništva u deponovanje novca u bankama, nego će podržati i aktivnosti privatnog sektora i preduzetništvo. Vjerujem da je implementacija ovih mjera veoma važna jer će biti od dugoročne koristi za BiH. Osnažit će ekonomiju i stvoriti uslove za otvaranje novih radnih mjesta", kazao je Parodi.
Prijavi grešku


Komentari (109)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...