Direktorica MMF-a
0

Georgieva: Snažan rast u SAD-u pomogao u poboljšanju globalnih ekonomskih izgleda

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Snažan rast u Sjedinjenim Američkim Državama pomogao je poboljšanju izgleda za svjetsku ekonomiju, ali potrebno je učiniti više kako bi se zaustavio pad produktivnosti, rekla je u četvrtak direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgieva.

"Globalni rast je neznatno jači zbog snažne aktivnosti u Sjedinjenim Američkim Državama i u mnogim tržištima u nastajanju", rekla je direktorica MMF-a novinarima, prenosi AFP.

Američka ekonomija porasla je za snažnih 2,5 posto prošle godine, prema američkom Ministarstvu trgovine, daleko nadmašujući većinu drugih naprednih ekonomija.

"Snažna potrošnja domaćinstava i poslovna ulaganja te ublažavanje problema u opskrbnom lancu pomogli su. I inflacija pada, nešto brže nego što se očekivalo", dodala je Georgieva.

Njezine primjedbe upućuju na to da MMF sada očekuje da će svjetska ekonomija rasti brže nego što je predviđeno u januaru, kada je prognoziran globalni rast od 3,1 posto u 2024. godini i 3,2 posto u 2025. godini.

"Izgleda da možemo odahnuti. Izbjegli smo globalnu recesiju i razdoblje stagflacije kao što su neki predviđali. Ali ima još mnogo stvari o kojima treba brinuti", rekla je Georgieva.