Sulejman Tihić
0

"Parlamentarnu većinu treba da čine pobjedničke stranke"

SRNA
Predsjednik SDA Sulejman Tihić izjavio je danas da se ova stranka zalaže za formiranje parlamentarne većine na nivou BiH koja će uključivati "uglavnom sve pobjedničke stranke i neophodnu podršku iz entiteta, te koja će obezbijediti adekvatnu etničku zastupljenost konstitutivnih naroda".

"Parlamentarna većina koja se uspostavi mora imati etničku većinu, a ne samo matematičku", rekao je Tihić novinarima u Sarajevu nakon sastanka predstavnika političkih stranaka u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Lider SDA ocijenio je da je važno, koliko je to moguće, da iste političke stranke čine vlast na nivou BiH, entiteta i kantona, jer bi se time obezbijedila njihova veća efikasnost.

On je naglasio da je stav SDA da u vlasti treba da učestvuju oba HDZ-a.

Prema Tihićevim riječima, SDA smatra da u prvom redu treba istrajati na ubrzanju provođenja indirektnih izbora, odnosno izbora za domove naroda BiH i Federacije BiH, čime bi se zaključio izborni ciklus.

 Kada je riječ o platformi koju su potpisali SDA, SDP, HSP i Narodna stranka "Radom za boljitak", Tihić je rekao da je svjestan da platforma nije prihvatljiva za sve stranke.

"Smatramo da parlamentarna većina koja se uspostavi treba delegirati svoje predstavnike pa da uradimo zajedničku platformu, zajednički imenitelj o čemu se možemo svi saglasiti", rekao je lider SDA.
Predstavnici stranaka zastupljenih u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH nisu se danas dogovorili o formiranju parlamentarne većine, ali su postigli zaključak da privremeni predsjedavajući doma Adnan Bašić pozove predsjednike stranaka na zajednički sastanak do idućeg ponedjeljka radi dogovora o nastavku konstitutivne sjednice Predstavničkog doma.

Bašić je rekao da će predsjednici svih 13 političkih stranaka zastupljenih u Predstavničkom domu do tada morati da daju odgovor da li će početi ili ne rad parlamenta BiH.