BiH
0

Parlamentarke u FBiH žele strožije kazne za počinitelje krivičnih djela nad djecom

Piše: E. G.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Klub parlamentarki u FBiH pokrenuo je incijativu za izmjenu Krivičnog zakona tog entiteta, a s cijem bolje zaštite prvenstveno djece i pooštravanja kazni za počinioce krivičnih djela nad djecom.

S tim ciljem one su danas razgovarale i sa predstavnicima različitih nevladinih organizacija. Prema posljednjim podacima NVO-a, u FBiH je prošle godine blizu 6.000 djece bilo izloženo različitim oblicima nasilja. Upravo da bi se zaštitila ova djeca i da bi se kaznili počinioci neophodne su izmjene Krivičnog zakona, koje će biti usklađene i sa međunarodnim konvencijama.

"One prije svega podrazumijevaju pooštravanje kaznene politike za počinioce, posebno krivičnih dijela protiv spolne slobode i morala te krivičnih dijela protiv braka, porodice i mladeži. Krivični zakon bi prema našim prijedlozima konačno trebao definirati dijete kao osobu koja nije navršila 18 godina, trenutno je to osoba do 14 godina. Tu postoji problem dobrovoljnog stupanja u seksualne odnose što se često zloupotrebljava i svaki spolni odnos sa djetetom iznad 14 godina se ne smatra trenutno kažnjivim ako nije učinjen pod prinudom ili silom", kazala je novinarima Mirsada Bajramović, izvršna direktorica Udruženja građana Zemlja djece iz Tuzle.

Osim toga, prijedlog je i da krivična djela učinjena nad djetetom ne zastarijevaju, odnosno da rok zastare počinje od punoljetstva žrtve krivičnog djela. Bajramović kaže da udruženje iz kojeg ona dolazi predlaže i da se počiniocima ovakvih krivičnih djela ne može izreći uvjetni otpust te da ne budu dozvoljena pomilovanja i amnestije za takve osuđenike.

Jedino Krivični zakon FBiH nije usaglašen sa međunarodnim standardima kada je riječ o krivičnom djelu izrabljivanje djece, odnosno radno eksploatisanu djecu ne tretira žrtvama krivičnog djela, nego žrtvama zanemarivanja.

Fedra Idžaković iz Organizacije Prava za sve dodala je da promjena Krivičnog zakona prije svega ide u smjeru promjene donje granice izricanja kazne i pomjeranja gornje te davanja drugih alata svima koji sankcionišu počinioce, od policije do sudova.

Zastupnica Hafeza Sabljaković je kazala da će izmjene i dopune Zakona biti upućene u redovnu proceduru, a da će se među njima naći i pooštravanje kazni za zloupotrebu položaja, posebno kada se radi o seksualnom uznemiravanju radnica na poslu, tu je i pooštravanje kazni za govor mržnje te mnoge druge promjene. Zvanični predlagač izmjena zakona bit će Klub parlamentarki.