BiH
14

Parlamentarci se žalili da Tužilaštvo BiH vrši pritisak na njih

Piše: Er. M.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH kao jedna od tačaka dnevnog reda našao se i Izvještaj Tužilaštva Bosne i Hercegovine za 2015. godinu.

Tim povodom na sjednici je prisustvovao i glavni tužilac Goran Salihović kojem su se direktno obratili parlamentarci optužujući Tužilaštvo BiH da vrši pritisak na izvršnu i zakonodavnu vlast.

Zastupnik Nikola Lovrinović žalio se kako Tužilaštvo BiH ne odgovara na pitanja državnih parlamentaraca te je predložio da se usvoji zaključak prema kojem će Tužilaštvo BiH biti obavezno da odgovara na pitanja zastupnika.

Na neodgovaranje se žalio i Momčilo Novaković koji je pitao Salihovića o predmetu u kojem je Tužilaštvo BiH od Parlamentarne skupštine BiH tražilo izjašnjavanje o jednoj od tačaka dnevnog reda koje je tražilo Tužilaštvo BiH.

"Zahvaljujući Zakonu o imunitetu mi imamo pravo da glasamo prema ličnim stavovima. Zato je interesantno zašto je Tužilaštvo BiH tražilo taj akt. Zanima me kako je Tužilaštvo BiH moglo to tražiti", rekao je Novaković.

Podsjećamo, Salihović se krajem prošle godine zainteresovao ko se i na koji način od državnih parlamentaraca domogao otpremnina i penzija, a nakon toga vratio u klupe Parlamentarne skupštine BiH.

Novaković je kazao i da smo svi svjedoci da je bilo pozivanje članova Agencije za statistiku BiH na saslušanje zbog neobjavljivanja rezultata popisa u BiH te je od Salihovića tražio da mu odgovori šta je bio osnov za saslušanje i da li je to osnovana sumnja ili se to moglo tumačiti kao pritisak na Agenciju za statistiku BiH.

Kako je od ranije poznato Tužilaštvo BiH saopćilo je da će provesti istragu kako bi se utvrdilo postoje li elementi krivične odgovornosti osoba prilikom objave popisa stanovništva. Tada je Salihović izjavio kako je popis koštao 50 miliona KM te da bi u slučaju da cijeli proces propadne, propala i sredstva iz budžeta koja pripadaju svim građanima BiH.

Salihovićevim prisustvom na sjednici bila je iznenađena zastupnica Dušanka Majkić koja je kazala kako nije očekivala da se glavni tužilac pojavi na sjednici Zastupničkog doma. Ona je kazala kako odnos Tužilaštva BiH i Parlamentarne skupštine BiH nije na zadovoljavajućem nivou i da su krive obje strane. Majkić je iskoristila priliku i pitala kako je moguće da Tužilaštvo BiH nije reagovalo na revizorske izvještaje u kojim su postojale indicije da je došlo do kriminalnih aktivnosti.

Zastupnica Milica Marković konstatovala je kako je Tužilaštvo BiH nedodirljivo i "kako mu se ne smije ništa reći jer sve što im se kaže predstavlja se kao politički utjecaj". S njom se složila i Borjana Krišto koja je kazala kako ispada da Tužilaštvo BiH vrši pritisak na zakonodavnu i izvršnu vlast podsjećajući da je ovaj pravosudni organ tražio od Parlamentarne skupštine BiH rezultate glasanja za Sutorinu, te da se Tužilaštvo BiH umiješalo i u to što vlasti nisu u stanju riješiti problem presude "Sejdić-Finci".

Glavnom tužiocu BiH direktno se obratila i zastupnica Aleksandra Pandurević koja je tražila od Salihovića da istraži kako je moguće da imamo ovoliki broj kladionica u BiH koje imaju ogromna primanja, a mnogo novca duguju poreznim upravama.

Ona je izrazila i sumnju da u BiH imamo razvijeno crno tržište duhana jer je prema podacima enormno smanjen broj pušača u BiH dok broj prihoda od rezanog duhana nije pretjerano porastao.

Pandurević je pitala i šta trebaju učiniti parlamentarci kako bi se Tužilaštvo BiH konačno moglo početi boriti protiv kriminala i korupcije konstatujući kako u Tužilaštvu BiH postoje četiri tužioca "koja se vrte" pitajući šta je s drugim tužiocima i jesu li oni stručni.

Ona je kazala kako očekuje od Tužilaštva BiH i da zaštiti ustavni poredak BiH ističući kako smo ovih dana u medijima imali priliku čitati da se u RS-u sprema novi rat, da je Soroš dao novac da se napravi haos u RS-u, da najviši funkcioneri ove zemlje Mladen Bosić i Mladen Ivanić spremaju nasilno rušenje u RS-a, paljenje institucija, da se sprema krvoproliće.

"Sve to objavljuje RTRS kroz usta funkcionera i analitičara poput Dževada Galijaševića. Ako su to Bosić i Ivanić uradili oni treba da odgovaraju jer to je narušavanje ustavnog poretka, a ako spremaju krvoproliće treba da odgovaraju i za terorizma. Na drugoj strani ako to nije tačno onaj ko laže treba da odgovara za izazivanje nacionalne mrženje", rekla je Pandurević.

Pandurević je Salihoviću dala papir na kojem su navedene te i mnoge druge afere tražeći od Tužilaštva BiH da to istraži.

Mladen Bosić također nije zadovoljan radom Tužilaštva BiH koje je upozorio da Parlamentarna skupština BiH može izmijeniti zakon i da pravosudni i zakonodavni sistem moraju sarađivati. On je kazao kako je Savez za promjene predao mnoge dokumente Tužilaštvu BiH od kojih još uvijek nema ništa.

"Rezultat je nula procesuiranih ljudi za krupni kriminal. Dok se to ne desi neće biti povjerenja s naše strane. Moram vas upozoriti da su oči javnosti uprete u vas. Od vaše institucije zavisi kako će ovo društvo izgledati", kazao je Bosić.

Zastupnicima se obratio Goran Salihović koji je kazao kako u BiH uvijek imaju tri verzije priče što su danas i dokazali zastupnici koje je pozvao da grade građansku, odnosno univerzalnu priču. On je kazao kako prihvata kritike zastupnika koje je pohvalio u smislu da su ojačali Tužilaštvo BiH u borbi protiv terorizma. Što se tiče ratnih zločina, on je rekao kako Tužilaštvo BiH uopće ne gleda kojeg su etničkog porijekla žrtve. Posebnim problemom istakao je činjenicu što BiH nema Agenciju za forenziku.

Podsjećamo, u Informaciji o radu Tužilaštva BiH stoji da je u 2015. godini podignuto 195 optužnica u odnosu na predmete i 431 optužnica u odnosu na osobe. Ukupno je riješeno 619 predmeta protiv 2.092 osobe, dok je ispunjena norma iznosila 159,77 posto. Iz Tužilaštva BiH navoda da je u odnosu na 2014. godinu evidentno povećanje riješenih prijava.

"Rezultati rada, po broju riješenih predmeta u fazi prijave i istrage, a poređeno sa podacima iz prethodne godine, nesumnjivo pokazuju da se radi o najboljim rezultatima u historiji Tužilaštva BiH", stoji u Informaciji.