{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Parlamentarci ponovo o konzumiranju alkohola i hrane na sjednicama

5.10.2015. u 10:00
15
70
Parlamentarci ponovo o konzumiranju alkohola i hrane na sjednicama
15
Parlamentarci ponovo o konzumiranju alkohola i hrane na sjednicama
Foto: Arhiv/Klix.ba
Parlamentarci bi se u srijedu ponovo trebali izjasniti o Prijedlogu kodeksa ponašanja zastupnika i delegata, koji između ostalog zabranjuje konzumiranje alkohola i hrane, korištenje mobilnih telefona i čitanje novina u toku sjednica.
Za utorak je zakazana sjednica Kolegija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, na kojoj će se na dnevnom redu naći Prijedlog dopune dnevnog reda Informacijom o spremnosti institucija u Bosni i Hercegovini za prihvatanje izbjeglica koje se s područja Bliskog istoka kreću prema teritoriji Evropske unije.

Također, kolegiji će razmatrati i zahtjev zastupnice Dušanke Majkić za tumačenje Poslovnika Zastupničkog doma, kao i zahtjev Vijeća nacionalnih manjina BiH za uvrštavanje na dnevni red provođenja presude Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u predmetu Sejdić i Finci protiv BiH.

U srijedu će biti održana i 18. redovna sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj će se zastupnici ponovo izjasniti o Prijedlogu kodeksa ponašanja zastupnika i delegata .

Podsjećamo, Kodeksom bi trebali biti utvrđeni etički principi i standardi ponašanja zastupnika i delegata u toku obavljanja dužnosti. Krajnji cilj je očuvanje, afirmacija i unapređenje dostojanstva i ugleda zastupnika i delegata Parlamentarne skupštine BiH te jačanje povjerenja građana.

U Prijedlogu se lakšom povredom kodeksa smatraju tri neopravdana izostanka sa sjednica domova, komisija i radnih tijela u toku kalendarske godine, napuštanje sjednice za vrijeme obraćanja predsjedavajućeg ili gosta, sjedenje ili stajanje leđima okrenutim predsjedavajućem, čitanje knjiga, novina i publikacija u toku sjednice koje nisu u vezi s parlamentarnim dužnostima, te korištenje mobilnog telefona i laptopa kojim se ometa tok sjednice.

Zastupnici i delagati lakše bi povrijedili kodeks i razgovorom kojim se ometa tok sjednice, neprikladnim i neurednim odijevanjem na sjednicama, te na drugim mjestima na kojima učestvuju kao predstavnici Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Težom povredom kodeksa smatrano bi bilo nepridгžavanje Ustava Bosne i Hercegovine i zakona, davanje izjava koje nisu potkrijepljene dokazima, konzumiranje alkohola i hrane u toku sjednice, isticanje zastave i amblema u toku sjednice, govor protiv ličnosti, prekidanje govornika ili na drugi način narušavanje toka sjednice, reda u sali, u uredima i na hodnicima.

Također, težom povredom smatrano bi bilo i korištenje izraza i riječi koje mogu vrijeđati ili omalovažavati drugoga i drugačijega, izraza ili njihovih sinonima koji vrijeđaju ljudsko dostojanstvo i narušavaju dignitet Parlamentarne skupštine BiH, te riječi koje podstiču na mržnju i nasilje, isticanje pristrasnosti prema drugačijoj političkoj ideologiji, rasi, vjeroispovijesti, naciji, spolu ili druge moguće predrasude, korištenje ovlasti za vlastite direktne i indirektne interese, učešće u glasanju o pitanjima u kojima postoji direktan ili indirektan interes, shodno odredbama Zakona o sukobu interesa i Kodeksa, zatim istovremeno obavljanje dvije ili više nespojivih dužnosti i obavljanje dužnosti koja podrazumijeva nadzor nad vlastitom dužnosti.

Težom povredom smatrat će se i sticanje i davanje direktne ili indirektne prednosti za sebe ili druge s ciljem sticanja direktne ili indirektne koristi, ponašanje koje bi se, prema važećem domaćem i međunarodnom krivičnom zakonodavstvu, moglo okarakterisati kao korupcija, kršenje budžetske i finansijske discipline kojom se garantuje pravilno upravljanje javnim sredstvima, preduzimanje radnje s ciljem nenamjenskog trošenja javnih sredstava ili grantova, preduzimanje mjera kojima se osigurava profesionalna prednost nakon prestanka mandata, nepoštivanje mjera u skladu sa zakonom, kojima se nalaže objelodanjivanje direktnih ili indirektnih ličnih interesa, drugih mandata, dužnosti i poslova, kao i promjena u imovinskom stanju, nepoštivanje mjera unutrašnjeg i vanjskog nadzora, nepoštivanje zaposlenih u Sekretarijatu Parlamentarne skupštine BiH, davanje informacija koje nisu u skladu sa usvojenim stavovima Parlamentarne skupštine BiH i njenih radnih tijela, izuzev onih koji predstavljaju njegov lični stav, i druge teže povrede propisane Kodeksom i drugim aktom.

Za nepoštivanje Kodeksa mogu se izreći sljedeće mjere: pismena opomena, novčana kazna i javna opomena s objavljivanjem u sredstvima javnog informisanja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: