{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Parlamentarci o kodeksu ponašanja: Zabrana konzumiranja alkohola i čitanja novina na sjednicama

15.9.2015. u 22:05
59
151
Parlamentarci o kodeksu ponašanja: Zabrana konzumiranja alkohola i čitanja novina na sjednicama
59
Parlamentarci o kodeksu ponašanja: Zabrana konzumiranja alkohola i čitanja novina na sjednicama
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zastupnici u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH trebali bi se izjasniti o Prijedlogu kodeksa ponašanja poslanika i delegata. Kodeks između ostalog zabranjuje konzumiranje alkohola i hrane, korištenje mobilnih telefona i čitanje novina u toku sjednica najvišeg organa zakonodavne vlasti u BiH.
Zastupnici u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH u srijedu bi se trebali izjasniti o Prijedlogu kodeksa ponašanja zastupnika i delegata u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Kodeksom bi trebali biti utvrđeni etički principi i standardi ponašanja zastupnika i delegata u toku obavljanja dužnosti. Krajnji cilj je očuvanje, afirmacija i unapređenje dostojanstva i ugleda zastupnika i delegata, Parlamentarne skupštine BiH te jačanje povjerenja građana.

U Prijedlogu lakšom povredom kodeksa smatraju se tri neopravdana izostanka sa sjednica domova, komisija i radnih tijela u toku kalendarske godine, napuštanje sjednice za vrijeme obraćanja predsjedavajućeg ili gosta, sjedenje ili stajanje leđima okrenutim predsjedavajućem, čitanje knjiga, novina i publikacija u toku sjednice koje nisu u vezi s parlamentarnim dužnostima, te korištenje mobilnog telefona i laptopa kojim se ometa tok sjednice.

Zastupnici i delagati lakše bi povrijedili kodeks i razgovorom kojim se ometa tok sjednice, neprikladno i neuredno odijevanje na sjednicama, te na drugim mjestima na kojima učestvuju kao predstavnici Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, neodgovaranje na pozive medija za davanje informacija sa sjednica i druge lakše povrede propisane Kodeksom i drugim aktom.

Zabranjeno omalovažavanje i konzumiranje alkohola i hrane tokom sjednicaTežom povredom kodeksa smatrano bi bili nepridгžavanje Ustava Bosne i Hercegovine i zakona, davanje izjava koje nisu potkrijepljene dokazima, konzumiranje alkohola i hrane u toku sjednice, isticanje zastave i amblema u toku sjednice, govor protiv ličnosti, prekidanje govornika ili na drugi način narušavanje toka sjednice, reda u sali, u uredima i na hodnicima.

Također težom povredom smatrano bi bilo i korištenje izraza i riječi koje mogu vrijeđati ili omalovažavati drugoga i drugačijega, izraze ili njihove sinonime koji vrijeđaju ljudsko dostojanstvo i narušavaju dignitet Parlamentarne skupštine BiH, te riječi koje podstiču na mržnju i nasilje, isticanje pristrasnosti prema drugačijoj političkoj ideologiji, rasi, vjeroispovijesti, naciji, spolu ili druge moguće predrasude, korištenje ovlaštenja za vlastite direktne i indirektne interese, učešće u glasanju o pitanjima u kojima postoji direktan ili indirektan interes, shodno odredbama Zakona o sukobu interesa i Kodeksa, zatim istovremeno obavljanje dvije ili više nespojivih dužnosti i obavljanje dužnosti koja podrazumijeva nadzor nad vlastitom dužnosti.

Težom povredom smatrat će se i sticanje i davanje direktne ili indirektne prednosti za sebe ili druge s ciljem sticanja direktne ili indirektne koristi, ponašanje koje bi se, prema važećem domaćem i međunarodnom krivičnom zakonodavstvu, moglo okarakterisati kao korupcija, kršenje budžetske i finansijske discipline kojom se garantuje pravilno upravljanje javnim sredstvima, preduzimanje radnje s ciljem nenamjenskog trošenja javnih sredstava ili grantova, preduzimanje mjera kojima se osigurava profesionalna prednost nakon prestanka mandata, nepoštivanje mjera u skladu sa zakonom, kojima se nalaže objelodanjivanje direktnih ili indirektnih ličnih interesa, drugih mandata, dužnosti i poslova, kao i promjena u imovinskom stanju, nepoštivanje mjera unutrašnjeg i vanjskog nadzora, nepoštivanje zaposlenih u Sekretarijatu Parlamentarne skupštine BiH, davanje informacija koje nisu u skladu sa usvojenim stavovima Parlamentarne skupštine BiH i njenih radnih tijela, izuzev onih koji predstavljaju njegov lični stav i druge teže povrede propisane Kodeksom i drugim aktom.

Za nepoštivanje mjera pisemene opomone, novčane kazne i javne opomene u medijimaUkoliko se pokrene postupak protiv zastupnika i delegata zbog kršenja kodeksa u postupku bi se morala održati rasprava na kojoj bi zastupnik ili delegat, protiv kojeg je podnesena prijava, ima pravo da iznese svoje viđenje navedenih činjenica i okolnosti u prijavi.

Zajednička komisija mogla bi pozvati na raspravu i eventualne svjedoke, ako je to u interesu utvrđivanja činjeničnog stanja.

U slučaju da Zajednička komisija utvrdi da su navodi podnosioca prijave neosnovani, a doneseni su s ciljem političke diskreditacije zastupnika ili delegata, podnosiocu prijave bit će izrečena mjera javna opomena s objavljivanjem u sredstvima informisanja.

Za nepoštivanje Kodeksa mogu se izreći sljedeće mjere: pismena opomena, novčana kazna i javna opomena s objavljivanjem u sredstvima javnog informisanja.

Za bІaže povrede Kodeksa izriče se opomena, a za teže povrede novčana kazna i javna opomena.

To bi u prijevodu značilo da bi Parlamentarna skupština BiH bila dužna javno imenovati zastupnika koji je naprimjer konzumirao alkohol. 

Novčana kazna može se izreći jednokratno u visini do 70 posto mjesečnog paušala poslanika i delegata, koji nije u radnom odnosu i ne prima plaću u Parlamentarnoj skupštini BiH, odnosno u visini do 10 posto ukupnih mjesečnih primanja, plaća i paušal, zastupnika i delegata koji je u radnom odnosu i prima plaću u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Javna opomena s objavljivanjem izricala bi se tako da se, nakon njenog izricanja,
objavljuje u sredstvima informisanja. Javna opomena postavlja se na internetsku
stranicu Parlamentarne skupštine BiH u trajanju od 30 dana.

Kompletan Prijedlog kodeksa možete pročitati ovdje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: