Neustavne odredbe
8

Parlamentarci odbili razmatranje Grubešinog Prijedloga izmjena Zakona o krivičnom postupku BiH

Piše: Er. M.
(Foto: D. S./Klix.ba)
Zastupnici u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici odbili su da se izjašnjavaju o Prijedlogu izmjena Zakona o krivičnom postupku BiH koji je uradilo Ministarstvo pravde BiH na čelu s Josipom Grubešom.

Riječ je o izmjenama zakona koje su naišle na žestoke kritike međunarodne zajednice s obzirom na to da nisu usklađene s međunarodnim standardima.

Zastupnički dom PSBiH izjasnit će se o Izvještaju komisije Kolegija o nepostojanju saglasnosti o Zahtjevu zastupnika Amira Fazlića (SDA) za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku BiH po hitnom postupku.

Državni parlamentarci trebali bi do kraja mjeseca izmijeniti Zakon o krivičnom postupku BiH čije je odredbe Ustavni sud BiH proglasio neustavnim. Međunarodna zajednica ranije je upozorila kako će državni pravosudni organi biti spriječeni da sprovode istrage ukoliko Ustavni sud BiH stavi van snage sporne odredbe.

Šef Kluba zastupnika HDZ-a BiH Nikola Lovrinović predložio je da se na dnevni red uvrste izmjene i dopune Zakona o krivičnom postupku BiH po hitnom postupku. Kako kaže, u proceduri je prijedlog zastupnika iz SDA, međutim u javnosti se šire dezinformacije da je Nart zakona o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku BiH, a čiji je predlagač Ministarstvo pravde BiH, povučen iz procedure i da ne zadovoljava standarde.

"Zakon nije povučen jer bez razloga nije uopće stavljen na sjednicu Vijeća ministara BiH. Nije mi jasno šta se događa. Zbog toga sam bio prinuđen da predložim zakon koji sam direktno uzeo od ministra pravde BiH Josipa Grubeše“, rekao je Lovrinović.

Nije poznato na šta je Lovrinović tačno mislio s obzirom na to da je iz Delegacije Evropske unije u BiH jasno saopćeno da je Ministarstvo pravde BiH sačinilo nacrt izmjena i dopuna Zakona o krivičnom postupku, ali je on manjkav i ne zadovoljava zahtjeve za pojačanu borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, na domaćem ili međunarodnom nivou.

Zastupnik SNSD-a Nikola Špirić tražio je da Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmatra stanje sigurnosti u BiH povodom alarmantnih izjava i izvještaja ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića.

"Svjedoci smo da ministar stalno upozorava građane na prijetnje sigurnosti. Tražim registar svih organizacija i pojedinaca koji su nepoželjni, a čije djelovanje se može okarakterisati kao nepoželjno", kazao je Špirić.

Inicijativa Nikole Špirića nije usvojena.

Zastupnik A-SDA Jasmin Emrić predložio je da Vijeće ministara BiH dostavi zastupnicima informaciju sa sastanka Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske, a o temi odlaganja nuklearnog otpada u blizini granice s BiH.

I zastupnik Nezavisnog bloka Senad Šepić predložio je da se na današnji dnevni red uvrsti informacija vezana za izbjegličku krizu i migrante.

Inicijative Senada Šepića i Jasmina Emrića državni parlamentarci razmatrat će na današnjoj sjednici.

Na dnevnom redu današnje sjednice Zastupničkog doma PSBiH ne nalazi se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA) BiH koji je jučer usvojilo Vijeće ministara BiH, a koji bi zakonodavna vlast trebala razmatrati po hitnom postupku.