Prekršila Poslovnik
33

Parlamentarci kritikovali Krišto jer je prekinula sjednicu zbog presude "Prliću i ostalima"

Piše: Er. M.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH nastavio je 53. sjednicu organa zakonodavne vlasti. Državni parlamentarci su na samom početku kritikovali predsjedavajuću ovog doma Borjanu Krišto zbog ranije odluke da prekine sjednicu zbog presude bivšim čelnicima takozvane Herceg-Bosne u Haškom tribunalu.

Zastupnik Damir Arnaut tražio je da se u zapisnik unese kako je prekršen Poslovnik o radu Zastupničkog doma PSBiH prekidanjem 53. sjednice na zahtjev zastupnika iz reda HDZ-a BiH zbog presude Haškog tribunala u predmetu "Prlić i ostali".

Arnaut je rekao da tada nije konstatovano da nema kvoruma i da članovi Kolegija Zastupničkog doma PSBiH nisu uložili napore da se osigura kvorum, odnosno nisu dali pauzu. On je istakao i da su parlamentarci putem medija informisani da je sjednica prekinuta.

Kritikama na račun predsjedavajuće Zastupničkog doma PSBiH Borjane Krišto pridružila se i zastupnica Maja Gasal-Vražalica koja je kazala kako je Krišto grubo prekršila Poslovnik o radu Zastupničkog doma PSBiH i Ustav BiH.

Krišto je na kritike odgovorila da je na sjednici Kolegija Zastupničkog doma PSBiH donesena odluka da se sjednica prekine i da su svi šefovi parlamentarnih klubova informisani o tome.

Državni parlamentarci danas su nastavili raspravu i o Deklaraciji o kriterijima za definiranje trase budućeg autoputa između Beograda i Sarajeva, čiji je predlagač zastupnik SDS-a Mladen Bosić koji je ranije izjavio da je interes da trasa autoputa bude Beograd-Bijeljina-Brčko-Tuzla-Sarajevo. On smatra da je riječ o najboljem prijedlogu povezivanja regije koji je politički neutralan.

Zastupnik SNSD-a Nikola Špirić predložio je da se državnom i entitetskim ministarstvima pošalju diskusije parlamentaraca o trasi budućeg autoputa između Beograda i Sarajeva. Ovu ideju podržao je i Bosić koji je rekao kako su diskusije u formi stenograma dostupne svim građanima BiH tako da nema ništa protiv toga.

Špirić je rekao da nije za to da se sadržajno prihvati Bosićev prijedlog deklaracije jer politika uskraćuje struci pravo na mišljenje, odnosno da je on isključivo za to da se državnom i entitetskim ministarstvima dostave samo razmišljanja parlamentaraca.

Zastupnik Sadik Ahmetović kazao je da je današnja rasprava jasan pokazatelj kako zastupnici na 54. sjednici koja će biti održana danas ne trebaju podržati set zakona o akcizama jer je evidentno da se SDA i SNSD ne mogu usaglasiti o trasi autoputa.

On je rekao da SDA i SNSD imaju konsenzus kada je riječ o povećanju cijena goriva, ali da se ne mogu dogovoriti o tome koje će biti trase autoputeva. Ahmetović je postavio pitanje i ko će finansirati trasu autoputa Sarajevo-Beograd, ističući kako bi bilo dobro izgraditi i autoput između Sarajeva i Zagreba.