BiH
0

Parlamentarci BiH podržali Prijedlog zakona o vinu

SRNA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH podržao je na današnjoj sjednici principe Prijedloga zakona o vinu BiH, kojim se oblast vinarstva i vinogradarstva u BiH usklađuje se legislativom EU.

Konačnim usvajanjem ovog zakona bit će omogućeno uređivanje jedinstvenog sistema proizvodnje i trgovine grožđa i vina i drugih proizvoda od grožđa i vina u BiH.

Podršku Doma u prvom čitanju danas su dobili i prijedlozi zakona o izmjenama i dopunama Zakona o polaganju pravosudnog ispita u BiH, Zakona o registraciji pravnih lica koja osnivaju institucije BiH i Zakona o slobodi pristupa informacijama u BiH.

Bez značajne diskusije poslanici su podržali i principe prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pečatu BiH, Zakona o upotrebi i zaštiti naziva BiH, Zakona o zaštiti ličnih podataka, Zakona o udruženjima i fondacijama BiH, Zakona o mineralnim đubrivima, Zakona o carinskoj politici BiH i Zakona o postupku prisilne naplate indirektnih poreza.

Zbog nedostatka entitetske većine iz Republike Srpske /RS/, Predstavnički dom nije prihvatio principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama BiH, te je zakon upućen na naknadno usaglašavanje Kolegijumu doma.

Poslanici iz RS izrazili su protivljenje ovom prijedlogu, navodeći da Agencija za javnu nabavku BiH prilikom njegove pripreme nije konsultovala Ministarstvo finansija RS, te da je sadašnji veoma sporan zakon u ovoj oblasti i nedovoljno dobra inicijativa za njegovom izmjenom - rezultat lošeg rada Agencije za javnu nabavku BiH i njene loše saradnje sa Kancelarijom za razmatranje žalbi BiH.

Predstavnički dom nije prihvatio principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, kojim bi se Kancelarija za reviziju institucija BiH izuzela iz primjeni odredbi ovog zakona, te tu oblast riješila internim aktima Kancelarije.
Protiv Prijedloga zakona bili su poslanici iz RS, koji su ocijenili neprihvatljivom mogućnost, da revizori nezavisno za sebe određuju visinu svojih plata i naknada.

Prijedlog zakona o putnim ispravama BiH nije imao potrebnu podršku iz RS, te je upućen na dalje usaglašavanje pred Kolegijum Doma, a iz istih razloga odbijen je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o Javnom radio-televizijskom sistemu BiH.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH, takođe, nije imao entitetsku podršku poslanika iz RS, te je vraćen Komisiji za finansije i budžet.

Predstavnički dom nije danas usvojio zahtjeve Vijeća ministara BiH za razmatranje po hitnom postupku - Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državljanstvu BiH, Zakona o ličnoj karti državljana BiH i Zakona o ministarstvima i drugim tijelima uprave u BiH, jer takođe nisu dobili podršku entitetske većine iz RS.