{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Usvojen zakon o prebivalištu i boravištu državljana BiH

S
14.7.2011. u 19:42
0
9
Usvojen zakon o prebivalištu i boravištu državljana BiH
0
Usvojen zakon o prebivalištu i boravištu državljana BiH
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH podržao je u četvrtak u prvom čitanju Zakon o jedinstvenom matičnom broju i Zakon o prebivalištu i boravištu državljana BiH.
Izmjenama i dopunama Zakona o jedinstvenom matičnom broju, državljanima BiH omogućiće se podnošenje zahtjeva i izdavanje uvjerenja o činjenicama iz evidencije elektronskim putem.

Prema izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana, državljanin BiH moći će se prijaviti, odnosno odjaviti adresu stanovanja, putem internet portala nadležnog organa.

Predstavnički dom usvojio je u četvrtak u drugom čitanju Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o polaganju pravosudnog ispita u BiH, kojim se prati reforma obrazovanja u BiH.

Izmjenama i dopunama zakona omogućava se polaganje pravosudnog ispita diplomiranim pravnicima s četvorogodišnjim studijem, ali i pravnicima koji su položili najmanje pravosudni ispit "240 ECTS".

Kandidati pravosudni ispit mogu polagati ako su najmanje dvije godine nakon završenog školovanja radili na pravnim poslovima u BiH.

Predstavnički dom usvojio je danas u drugom čitanju i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o postupku prinudne naplate indirektnih poreza, koji je predložio Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje s ciljem osiguranja kvalitetnije naplate dugovanja po osnovu indirektnih prihoda.

S ciljem efikasnijeg načina naplate duga ovim zakonom, između ostalog, predložena je izmjena u redoslijedu imovine za zapljenu, tako da se prvo plijeni pokretna, a potom nepokretna imovina.

U drugom čitanju usvojeni su i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o registraciji pravnih lica koja osnivaju institucije BiH, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o slobodi pristupa informacijama u BiH, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pečatu BiH i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o upotrebi i zaštiti naziva BiH.

Zbog nedostatka podrške poslanika iz Republike Srpske, Predstavnički dom odbacio je na današnjoj sjednici Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH i Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama BiH.

Na današnjoj sjednici Doma nisu prihvaćeni ni principi Prijedloga zakona o neradnim danima u vrijeme vjerskih praznika BiH, dok je izjašnjavanje o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o udruženjima i fondacijama BiH, odgođeno za neku od narednih sjednica Doma.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: