{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Usvojen zakon o prebivalištu i boravištu državljana BiH

S
14.7.2011. u 19:42
0
9
Usvojen zakon o prebivalištu i boravištu državljana BiH
0
Usvojen zakon o prebivalištu i boravištu državljana BiH
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH podržao je u četvrtak u prvom čitanju Zakon o jedinstvenom matičnom broju i Zakon o prebivalištu i boravištu državljana BiH.
Izmjenama i dopunama Zakona o jedinstvenom matičnom broju, državljanima BiH omogućiće se podnošenje zahtjeva i izdavanje uvjerenja o činjenicama iz evidencije elektronskim putem.

Prema izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana, državljanin BiH moći će se prijaviti, odnosno odjaviti adresu stanovanja, putem internet portala nadležnog organa.

Predstavnički dom usvojio je u četvrtak u drugom čitanju Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o polaganju pravosudnog ispita u BiH, kojim se prati reforma obrazovanja u BiH.

Izmjenama i dopunama zakona omogućava se polaganje pravosudnog ispita diplomiranim pravnicima s četvorogodišnjim studijem, ali i pravnicima koji su položili najmanje pravosudni ispit "240 ECTS".

Kandidati pravosudni ispit mogu polagati ako su najmanje dvije godine nakon završenog školovanja radili na pravnim poslovima u BiH.

Predstavnički dom usvojio je danas u drugom čitanju i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o postupku prinudne naplate indirektnih poreza, koji je predložio Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje s ciljem osiguranja kvalitetnije naplate dugovanja po osnovu indirektnih prihoda.

S ciljem efikasnijeg načina naplate duga ovim zakonom, između ostalog, predložena je izmjena u redoslijedu imovine za zapljenu, tako da se prvo plijeni pokretna, a potom nepokretna imovina.

U drugom čitanju usvojeni su i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o registraciji pravnih lica koja osnivaju institucije BiH, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o slobodi pristupa informacijama u BiH, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pečatu BiH i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o upotrebi i zaštiti naziva BiH.

Zbog nedostatka podrške poslanika iz Republike Srpske, Predstavnički dom odbacio je na današnjoj sjednici Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH i Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama BiH.

Na današnjoj sjednici Doma nisu prihvaćeni ni principi Prijedloga zakona o neradnim danima u vrijeme vjerskih praznika BiH, dok je izjašnjavanje o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o udruženjima i fondacijama BiH, odgođeno za neku od narednih sjednica Doma.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: