Konačno nastavak
20

Parlamentarci 17. januara o budžetu i izmjenama Izbornog zakona BiH

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH će u srijedu, 17. januara, nastaviti 55. sjednicu na kojoj se kao tačka dnevnog reda nalazi Prijedlog zakona o Budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovne za 2018. godinu.

Vijeće ministara BiH ranije je usvojilo Odluku o privremenom finansiranju institucija BiH s obzirom na to da nastavak 55. sjednice nije zakazan do kraja 2017. godine.

Tokom privremenog finansiranja moguće je jedino servisiranje tekućih troškova, poput plaća i izmirivanja vanjskog duga, dok su sva kapitalna ulaganja na čekanju.

Odluka o privremenom finansiranju institucija BiH odnosi se na period od januara do mart 2018. godine i iznosi 237,5 miliona KM, što predstavlja jednu četvrtinu sredstava odobrenih za finansiranje institucija BiH shodno Zakonu o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2017. godinu.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je 22. novembra Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za iduću godinu od 1.954.062.329 KM. Budžet za finansiranje institucija ostaje 950 miliona KM, iako su ukupni zahtjevi korisnika bili veći za 333.727.000 KM ili 36 posto.

Zastupnici će u srijedu nastaviti i raspravu o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, čiji je predlagač Klub delegata iz reda hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Ranije su parlamentarci usvojili hitnu proceduru razmatranja ovog zakona, poručujući kako je potrebno ovaj prijedlog "hitno oboriti" u najvišem organu zakonodavne vlasti.

Na dnevnom redu nalazi se i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH koji su u parlamentarnu proceduru uputili zastupnici iz Kluba SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.