BiH
96

Parlament FBiH prihvatio zaduženje za modernizaciju cesta

Piše: Er. M.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH odobrio je Vladi FBiH zaduženja po Ugovoru o finansiranju između BiH i Evropske investicijske banke (EIB) za realizaciju Projekta Modernizacija cesta u FBiH.

Odmah nakon vanredne sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH o zaduženju kod MMF-a, Zastupnički dom održao je i vanrednu sjednicu o prihvatanju zaduženja po Ugovoru o finansiranju između BiH i Evropske investicijske banke (EIB) za realizaciju Projekta Modernizacija cesta u FBiH.

Iznos zaduženja je 50.000.000 eura, a sredstva će se prenijeti na JP Ceste FBiH koje je krajnji korisnik i dužnik po ovom kreditnom zaduženju. Predviđeni rok otplate je 20 godina.

Svrha Projekta je modernizacija magistralne mreže te poboljšanje regionalne mreže.

"Projekt se sastoji od nekoliko manjih i srednje velikih planova ulaganja, uključujući izgradnju novih dionica cesta i traka za spora vozila, obnovu asfaltnog sloja, eliminiranje crnih tačaka i saniranje tunela i mostova s ciljem poboljšanja sigurnosti prometa na cestama, na 35 dionica glavnih cesta u Federaciji, u ukupnoj dužini od 290 km", stoji u obrazloženju odluke.

Za danas je zakazana i sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH koji bi se trebao očitovati o Prijedlogu Vlade FBiH za prihvatanje kreditnog aranžamana s MMF-om.