BiH
0

Parlament FBiH o imenovanju nasljednika Fehima Škaljića

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U Sarajevu je za danas najavljena vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine povodom nedavne ostavke predsjedavajućeg Doma Fehima Škaljića.

Razrješenje predsjedavajućeg u ostavci i imenovanje novog jedine su predložene tačke dnevnog reda, ali parlamentarna komisija za izbor i imenovanja jučer nije imala nijedan prijedlog iz poslaničkih stranačkih klubova za imenovanje budućeg rukovodioca.

Nezvanično je spominjano da bi to mogao biti Safet Softić iz Stranke demokratske akcije, koji je i ranije obavljao ovu dužnost.

Iz Softićeve stranke je prethodno, tokom dana rečeno da su mogućnosti da ona kandidira predsjedavajućeg ili ne otprilike pola-pola.

Iz klubova drugih parlamentarnih stranaka uglavnom se pohvalno izražavaju o Softićevom eventualnom ponovnom angažmanu, uz obrazloženja da je on i prije korektno predsjedavao Predstavničkim domom.

Iz najuticajnije Socijaldemokratske partije kazali su da ona neće kandidirati predsjedavajućeg. Njeni kadrovi su inače dvoje aktuelnih dopredsjedavajućih.

Uoči današnjeg vanrednog zasjedanja Doma, sinoć u Sarajevu su se sastali visoki zvaničnici socijaldemokrata i Softićeve stranke.

Fehim Škaljić, kadar Saveza za bolju budućnost (SBB) Bosne i Hercegovine, podnio je ostavku početkom januara i zatražio da se o njoj izjasni Predstavnički dom.

"S obzirom na to da u Ustavu Federacije BiH i Poslovniku Predstavničkog doma Parlamenta FBiH ne postoji eksplicitna odredba o prestanku obavljanja dužnosti predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, u skladu s pravnom analogijom i odlukom Saveza za bolju budućnost BiH o izlasku iz parlamentarne većine na nivou Federacije BiH, podnosim ostavku", naveo je tada Škaljić.

Parlamentarna komisija za izbor i imenovanja, nakon jučerašnjeg zasjedanja je i formalno uputila Predstavničkom domu prijedlog za razrješenje ovog funkcionera.