BiH
6

Parlament BiH traži od Vijeća ministara svaka tri mjeseca informaciju o sigurnosti

Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojili su na današnjoj sjednici Prijedlog zaključaka Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost koji su proistekli iz poslaničke rasprave o informaciji Ministarstva sigurnosti o terorističkom napadu u Rajlovcu 18. novembra u kojem su ubijena dvojica pripadnika Oružanih snaga BiH, te o ukupnom stanju sigurnosti u BiH.

Parlamentarna skupština BiH zatražila je od Vijeća ministara da tromjesečno informira, a po potrebi i češće o stanju sigurnosti i provođenju mjera navedenih u Informaciji i Akcionom planu za provođenje Strategije BiH za prevenciju i borbu protiv terorizma, radi sprečavanja djelovanja terorističkih grupa i pojedinaca u BiH.

Zatražen je i puni angažman Ministarstva sigurnosti u Vijeću ministara BiH, kao i svih policijskih i sigurnosnih agencija na nivou BiH u borbi protiv terorizma, kao i u sprečavanju širenja i suzbijanju ekstremizma i radikalizma koji dovodi do terorističkih akcija.

Apelirano je na ostvarivanje pune koordinacije i saradnje policijskih i sigurnosnih agencija na nivou BiH s entitetskim i kantonalnim policijama, s policijskim i sigurnosnim agencijama susjednih zemalja te s međunarodnim organizacijama i institucijama u svrhu preventivnog djelovanja i sprečavanja terorističkih napada.

PSBiH je zadužila Vijeće ministara BiH da joj u roku od 90 dana dostavi konkretan prijedlog zakonskih propisa za borbu protiv terorizma.

Usvojen je i Izvještaj o realizaciji vanjskotrgovinskog prometa oružja, vojne opreme, proizvoda dvojne namjene i posebne namjene za 2013. godinu i Izvještaj o izdatim ispravama za vanjskotrgovinski promet oružja, vojne opreme, proizvoda dvojne namjene i posebne namjene za 2014. godinu.

Izvještaj o izvršenoj reviziji učinka o temi "Transparentnost institucija BiH" koji je sačinio Ured za reviziju institucija BiH također je dobio potrebnu poslaničku podršku.

Kada je u pitanju aktuelno finansijsko stanje i ugroženo poslovanje Radio-televizije Bosne i Hercegovine, nije podržan zaključak kojim će Predstavnički dom zadužiti Vijeće ministara BiH da u roku od 60 dana pripremi i u parlamentarnu proceduru upute izmjene zakona o javnom RTV sistemu.

Podržani su međutim zaključci Komisije za saobraćaj i komunikacije u kojima je Predstavnički dom zatražio od Upravnog odbora BHRT-a da, u saradnji s Odborom sistema, utvrdi novi efikasan i održiv model naplate RTV takse.

Također, Predstavnički dam traži od Vijeća ministara BiH da, u saradnji s entitetskim vladama, pomogne Odboru sistema u realizaciji ovog zaključka.

Zatraženo je i od Vijeća ministara BiH da u saradnji s entitetskim vladama koordinira i intezivira aktivnosti radi uspostavljanja zajedničkog mrežnog operatera, koji će upravljati paketom digitalnih kanala.

Data je i saglasnosti za akte Svjetskog poštanskog saveza (UPU) usvojene na 25. kongresu UPU-a, održanom 2012. godine u Dohi (Opći pravilnik Svjetskog poštanskog saveza, Svjetska poštanska konvencija, Završni protokol Svjetske poštanske konvencije i Sporazum o poštanskim finansijskim uslugama).