BiH
13

Parlament BiH slijedeće sedmice razmatra prijedlog zakona o akcizama

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predstavnički dom parlamenta BiH razmatrat će 30. augusta, po skraćenom postupku u prvom čitanju prijedloge izmjena i dopuna Zakona o akcizama u BiH, Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja i Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Ranije nije prihvaćen zahtjev Vijeća ministara BiH da ovi zakoni budu razmatrani po hitnoj, nego je odlučeno da se radi po skraćenoj proceduri.

Izmjenama Zakona o akcizama predviđeno je povećanje akcize za pogonsko gorivo za 15 feninga. Iz sredstava koja bi bila prikupljena na ovaj način bila bi finansirana izgradnja putne infrastrukture u BiH.

Prema prijedlogu izmjena, 10 feninga ide za izgradnju auto-puteva, a pet za izgradnju magistralnih brzih puteva.

To su namjenski usmjerena sredstva koja bi omogućila da ubrzanom dinamikom bude izgrađen autoput 5C i drugi važni magistralni i brzi putevi i time budu stvoreni preduslovi za ubrzani ekonomski razvoj.

Pred poslanicima će se u drugom čitanju naći i Prijedlog zakona o pružanju besplatne pravne pomoći kojim se želi obezbijediti efikasan i jednak pristup pravdi u postupku pred tijelima i institucijama BiH pred kojima se ostvaruju ili štite pojedinačna prava, obaveze i interesi.

Prema zakonu, nadležno tijelo za pružanje besplatne pravne pomoći pred tijelima i institucijama BiH je Kancelarija za pružanje besplatne pravne pomoći BiH, koji je unutrašnja organizaciona jedinica u sastavu Ministarstva pravde BiH.

Korisnici besplatne pravne pomoći mogu biti državljani BiH i druga fizička lica sa boravištem u BiH, fizička lica na teritoriji BiH pod međunarodnom zaštitom, kao što su izbjeglice, tražioci azila, žrtve trgovine ljudima, apatridi, te lica čija su prava zaštićena odredbama međunarodnih konvencija u ovoj oblasti.

U drugom čitanju bit će razmotren i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaduživanju, dugu i garancijama BiH s ciljem njegovog usklađivanja sa stvarnim potrebama i praksom.

Obrazloženo je da se izmjenama Zakona, osim usklađivanja normativnih rješenja sa potrebama prakse, on dopunjava u skladu sa kriterijumima Svjetske banke o objavama podataka u ovoj oblasti.

Istovremeno se uvodi obaveza evidentiranja duga gradova i fondova, čime će biti obezbijeđen potpuniji podaci o zaduživanju u BiH.

U prvom čitanju biće razmatran Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja čiji je predlagač Dom naroda.

Na dnevnom redu sjednice je i Izvještaj o slobodi govora i stanju medijskih sloboda u BiH.