BiH
3

Novi zahtjev za odgađanje dostavljanja mišljenja na prijedlog zakona na povećanje akciza

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH trebalo bi sutra da se izjasni o utvrđivanju novog roka za dostavljanje mišljenja o prijedlozima izmjena i dopuna Zakona o akcizama u BiH, Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja i Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, koje je predložilo Vijeće ministara BiH.

Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma zatražila je danas od Predstavničkog doma dodatnih 15 dana za izjašnjavanje o ovim prijedlozima zakona.

Kao razlog za neizjašnjavanje o setu zakonskih prijedloga kojima je predviđeno povećanje akciza za naftu i naftne derivate, navedeno je da do danas nije dobijeno traženo mišljenje Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje (UO UIO) BiH o ovim zakonima.

Komisija za finansije i budžet već je jednom odgodila za mjesec dana izjašnjavanje o predloženom setu zakona i tražila mišljenje UO UIO BiH.

Predloženim zakonskim rješenjima predviđeno je obezbjeđivanje dodatnih 10 feninga za izgradnju auto-puteva i pet feninga za izgradnju puteva, a sredstva bi bila uplaćivana na namjenske račune javnih preduzeća za izgradnju puteva u BiH.

Savjet ministara BiH prvobitno je tražio za ovaj set zakona hitnu proceduru, što je Predstavnički dom odbacio i uputio ih u razmatranje po skraćenom postupku.

Pred poslanicima će se u drugom čitanju naći i Prijedlog zakona o pružanju besplatne pravne pomoći kojim se želi obezbijediti efikasan i jednak pristup pravdi u postupku pred tijelima i institucijama BiH pred kojima se ostvaruju ili štite pojedinačna prava, obaveze i interesi.

Prema zakonu, nadležno tijelo za pružanje besplatne pravne pomoći pred tijelima i institucijama BiH je Kancelarija za pružanje besplatne pravne pomoći BiH, koji je unutrašnja organizaciona jedinica u sastavu Ministarstva pravde BiH.

Korisnici besplatne pravne pomoći mogu biti državljani BiH i druga fizička lica s boravištem u BiH, fizička lica na teritoriji BiH pod međunarodnom zaštitom, kao što su izbjeglice, tražioci azila, žrtve trgovine ljudima, apatridi, te lica čija su prava zaštićena odredbama međunarodnih konvencija u ovoj oblasti.

U drugom čitanju biće razmotren i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaduživanju, dugu i garancijama BiH, s ciljem njegovog usklađivanja sa stvarnim potrebama i praksom, s obzirom da je usvojen 2005. godine.

Obrazloženo je da se izmjenama Zakona, osim usklađivanja normativnih rješenja s potrebama prakse, on dopunjava u skladu sa kriterijumima Svjetske banke o objavama podataka u ovoj oblasti.

Istovremeno se uvodi obaveza evidentiranja duga gradova i fondova, čime će biti obezbijeđen potpuniji podaci o zaduživanju u BiH.

U prvom čitanju biće razmatran Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja čiji je predlagač Dom naroda.

Na dnevnom redu sjednice je i Izvještaj o slobodi govora i stanju medijskih sloboda u BiH.