BiH
33

Parlament BiH o slučaju "Dva papka": Klix je štitio javni interes

Piše: E. Gorinjac
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Na osnovu inicijative zastupnika Denisa Bećirovića, Zastupnički dom BiH, je raspravljao o sve učestalijim pritiscima na medije u BiH, s posebnim osvrtom na nedavni policijski pretres redakcije portala Klix.ba koji je, kao što je poznato, obavljen 29. decembra.

Podsjećanja radi, u sali nisu prisutni zastupnici SNSD-a koji su ranije napustili sjednicu, kao ni zastupnici SBB-a. Inače, Željka Cvijanović, premijerka RS-a, čiji glas se čuje na snimku "Dva papka" je članica SNSD-a.

Predlagač, zastupnik Bećirović, je predložio da Dom usvoji zaključke koji su sadržani u saopćenju Vijeća za štampu BiH ranije, a predložio je i da se zaduži Vijeće ministara, odnosno Ministarstvo sigurnosti da najkasnije u roku od 30 dana dostavi Zastupničkom domu informaciju o pojavama pritisaka i zastrašivanja medija u BiH. Dom je kasnije sa 25 glasova za i četiri suzdržana usvojio ove zaključke. Protiv nije niko glasao.

Zastupnik SDA Šemsudin Mehmedović je tokom diskusije naglasio da su poseban problem mediji, tačnije portali za koje se ne zna ko su im vlasnici, niti bilo šta drugo o njima, a objavljuju sadržaj koji često nije istinit te da to na određeni način treba regulisati.

"Klix je radio posao javnog servisa"

Učešće u raspravi je uzela i Aleksandra Pandurević, zastupnica SDS-a, koja je kazala kako MUP RS-a nije reagirao kada su nju u komentarima vrijeđali tokom JMB protesta, ali da je zato ekspresno reagirao kada je u pitanju Željka Cvijanović, odnosno kada je trebalo izvršiti pretres Klixa.

"Bivši ministar MUP-a RS-a je rekao da se tu radi o autentičnom montiranom snimku i da je premijerka u dužem vremenskom periodu prisluškivana. Ako je riječ o autentičnom snimku, a ja vjerujem da jeste i vidjela sam da je televizija N1 angažirala eksperta iz Slovenije koji je to potvrdio, onda je svakako portal Klix šititio ono što je obaveza javnog servisa, ono što je trebao uraditi RTRS, a nije. Klix je štitio ono što se zove javni interes i zbog toga je prošao onako kako je prošao. Svi oni kojima je stalo da ovo bude demokratska zemlja treba da osude takav postupak i mi ga osuđujemo", rekla je Pandurević.

Ona je predložila da Dom donese zaključak kojim bi se zadužila Agencija za forenziku BiH da uradi ekspertizu snimka i da "neko konačno kaže da li je snimak autentičan".

"Ako je snimak autentičan, a vjerujemo da jeste, riječ je o ozbiljnom krivičnom djelu koji dovodi u pitanje i legitimitet Doma naroda, jer su u tom slučaju i delegati iz RS-a izabrani kupovinom glasova zastupnika u Narodnoj skupštini", rekla je Pandurević.

Zastupnik BPS-a Zaim Backović je ocijenio kako su aktivnosti koje se odnose na pretres Klixa provedene "kao da se radi o režiranom filmu i kao nečemu što treba dobro prezentirati i učiniti javnost takvom da je uznemirena".

"Uz to, napokon smo doživjeli koordinaciju rada policijskih agencija. Eto, doživjeli smo da bez problema agencija iz RS-a radi svoj posao na prostoru Federacije. Nadam se samo da će to zaživjeti na cijelom prostoru, ali ne na ovaj način, nego da će zaživjeti tamo gdje je realni kriminal i gdje je realno destruiranje ove zemlje. Konkretno u slučaju Klixa, da bi neko vršio radnje, potrebno je sprovesti predradnje koje će reći da li je ono što je dato javnosti na uvid, a što su prenijeli ne samo Klix, nego i desetine drugih medija, da li je to tačno i tek na osnovu toga Sud je trebao odlučiti treba li i koje mjere preduzeti protiv nekoga", kazao je Backović.

On je također ocijenio da postoji "poplava portala" kojima se ne znaju vlasnici ni adresa, ali je dodao i to da ih je teško sankcionirati zbog objavljivanja neistina, "budući da su na serverima po cijelom svijetu".

"Kad-tad se dođe do izvorišta i zakonom treba regulisati sankcije. Apsolutno podržavam slobodu i dignitet medija", rekao je, između ostalog, Backović.

Borjana Krišto, zastupnica HDZ-a je kazala da osuđuje napad na medije, ali da nema mnogo informacija o cijelom slučaju te da želi da mediji budu u funkciji istine kako bi se kreiralo normalno javno mnijenje.

"Ko zapravo danas vrši pritiske na medije? Da li je to pravosuđe ili neko drugi, ja se ne usuđujem kazati, jer nemam dovoljno informacija. Mislim i želim vjerovati da će institucije raditi svoj posao, a svoj doprinos kao zastupnica ću dati u slobodi medija", rekla je Krišto.

Damir Bećirović, zastupnik DF-a, je kazao da je neupitno da svako od zastupnika ima neko negativno iskustvo s određenim medijima, ali da je neupitno i to da mora postojati medijska sloboda.

"Ono što zabrinjava je to što ne raspravljamo o samom sadržaju tog snimka. Svi smo mi čuli o prelascima i kupovanjima glasova, ali je ovo prvi put da postoji snimak nečeg takvog. Žao mi je što kolege iz SNSD-a nisu ovdje, jer ako je snimak autentičan, onda oni sigurno znaju i ko je to snimao. Pogrešno je prebacivati na novinare jednog medija, u ovom slučaju Klixa, da su oni snimali premijerku. To je smiješno", rekao je Bećirović.

On je pozvao da se slučaj rasvijetli do kraja, a posebno i zog toga što je povezan sa izborom Doma naroda Parlamenta BiH.

Saša Magazinović iz SDP-a je kazao da je ono što se desilo Klixu nešto što više priliči Azerbejdžanu, koji je "simbol represije prema medijima".

"Javno izgovorene riječ javnih ličnosti imaju težinu. Riječ novinara također ima veliku težinu. Odgovornost za napisano i izgovoreno su na obje strane. Iako je većina nas ovdje na nekim medijima bila predmet iznesene neistine, ali ono o čemu danas govorimo je sasvim nešto drugo. Optužba na račun Klixa za neovlašteno snimanje je potpuno besmislena. Mogu samo zamisliti koja ćemo sve pitanja imati za dvije sedmice u Strazburu na zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope u vezi sa ovim slučajem", kazao je, između ostalog, Magazinović.

Džaferović: S novinarima se ne može onako postupati

Mladen Bosić, drugi zamjenik predsjedavajućeg Doma i predsjednik SDS-a je kazao da u vezi sa "upadom policije u Klix svako ima svoj ugao gledanja, ali da je stvar vrlo jednostavna".

"Ovdje niko ne spominje to da li je zaista riječ o velikoj političkoj korupciji, o uzimanju vlasti na osnovu kupovine zastupnika i da li je to slučaj koji determinira budućnost funkcioniranja ne samo RS-a, nego i BiH. Ako je snimak autentičan svi trebaju skočiti na noge i krenuti u obračun sa nečuvenom političkom korupcijom. Ako snimak nije autentičan onda mogu razumijeti upad policije bilo gdje u potrazi za nečim što ima velike političke posljedice. Da bi raspravljao o ovome, moram znati je li autentičan, zbog toga Agencija treba vještačiti snimak", kazao je Bosić.

Predsjedavajući Doma Šefik Džaferović je kazao da se ovdje radi o zamjeni teza.

"Mi se sada bavimo novinarima, umjesto da se bavimo suštinom i pitanjem ima li političke korupcije i trgovine mandatima ili nema. Prava bi stvar bila da se u proceduri provjeri eventualne političke korupcije raspravlja o zakonitosti ili nezakonitosti dokaza, pa da tek onda govorimo o načinu pribavljanja dokaza. Druga stvar je zaštita izvora. Nema slobode medija bez zaštite izvora. Ovog puta je udareno na tu temeljnu garanciju slobode medija. I oni nisu poklekli, oni nisu odali izvor (Klix, op. a.). Treće, u javnosti ima dosta disonantnih tonova kada je u pitanju postupanje policije. Može li policija s jednog područja reagirati na drugom, a posebno je to kakav je bio postupak policije. Može li se postupati onako kako je policija postupala prema novinarima Klixa? Tamo su prema ljudima primjenjivane metode koje se ne smiju primjenjivati u policijskim akcijama", kazao je Džaferović.

Predlagač ove tačke, Denis Bećirović je kazao da je zastupnička diskusija pokazala opravdanost njegove inicijative da se o ovome raspravlja na sjednici te da je sloboda medija i njihovo pravo na istinito izvještavanje nešto što je temelj svakog demokratskog društva.