{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Parlament BiH danas o amandmanima na Ustav BiH

F
21.1.2014. u 08:07
3
11
Parlament BiH danas o amandmanima na Ustav BiH
3
Parlament BiH danas o amandmanima na Ustav BiH
Foto: Klix.ba
Poslanici i delegati Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razmatrat će na današnjoj, zajedničkoj, sjednici šest različitih amandmana na Ustav BiH, a usvajanjem nekog od tih omogućilo bi implementaciju presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić i Finci".
Drugim riječima, Ustav BiH bio bi usklađen s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i omogućio i nekonstitutivnim narodima da budu birani u Predsjedništvo BiH i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Ovo pitanje aktuelno je više od četiri godine, a ujedno je i kočnica na putu Bosne i Hercegovine ka evropskim integracijama.

Lideri sedam najvećih političkih stanaka u BiH (SNSD, SDP, SBB, SDS, SBB, HDZBiH i HDZ 1990) održali su niz sastanaka, ali nijedan nije rezultirao rješenjem za izmjene Ustava.

Poslanici i delegati izjašnjavat će se o prijedlogu amandmana Dragana Čovića, Borjane Krišto i Martina Raguža, prijedlogu amandmana Bože Ljubića, Nike Lozančica, Dragana Vrankića i Mate Franjičevića, prijedlogu amandmana Ognjena Tadića, prijedlogu amandmana Milorada Živkovića, prijedlogu amandmana Sulejmana Tihića, Nermine Kapetanović i Halida Genjaca te prijedlogu amandmana Asima Sarajlića.

Zadnji sastanak bh. lidera s evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fueleom koji je održan u petak i koji je trajao 13 sati nije rezultirao konkretnim rješenjima, a neki su kazali da su stavovi udaljeni, ali i da se izašlo iz okvira implementacije presude "Sejdić i Finci".

Za usvajanje amandmana na Ustav BiH potrebna je dvotrećinska većina u parlamentu BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: