{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Park preko puta Vijećnice u novom ruhu

7.5.2014. u 13:17
168
55
Park preko puta Vijećnice u novom ruhu
168
Volonteri više nevladinih organizacija proveli su danas akciju čišćenja i uređenja parka koji se nalazi preko puta Vijećnice čije bi otvorenje trebalo biti u petak, 9. maja. Kako su rekli, ovu akciju su napravili kako bi svi građani uživali na taj veliki dan i kako bi Vijećnica dobila još veći sjaj.
"Akciju provodimo u sklopu projekta Jačanje institucionalnih kapaciteta USAID-ovih organizacija u BiH. U akciji učestvuju NVO Svjetlo, Fondacija CURE, CCI, Udruženje izbornih zvaničnika BiH, Historijski muzej BiH i Institut za razvoj mladih Kult. Volonteri rade na uređenju parka kao pripremnu aktivnost za otvaranje Vijećnice, simbola grada Sarajeva. Čast nam je što možemo podržati ovaj projekt i pokazati da i mladi i stari skupa cijenimo našu kulturu i tradiciju, a također smo ekološki osviješteni", rekla je Elma Bešlić iz Instituta za razvoj mladih Kult.

Akciji su se pridružilo i mladi s umanjenim sposobnostima NVO Svjetlo koji su rame uz rame s radnicima i volonterima ravnali zemlju, sadili travu i sređivali cvijeće.

"Obradovani smo otvorenjem Vijećnice i što se približavamo danu Evrope i Danu pobjede nad fašizmom jer su to datumi koji se obilježavaju i u našoj organizaciji. Prošle godine smo organizovali 10 akcija, ovo je početak jer smo već sljedeće sedmice u Bačićima povodom međunarodne akcije 'Očistimo Evropu za jedan dan'. Nadamo se da ćemo i ove godine zaokružiti broj 10 realizovanih dobrovoljnih akcija u kojima su učesnici mladi s umanjenim sposobnostima i mislimo da je ovo odlična poruka o aktivizmu", rekao je Haris Čaušević, predsjednik NVO Svjetlo.

Ajla Huseinović članica je NVO Svjetlo godinu dana. Nasmijana je radila skupa s ostalim volonterima.

"Jako mi je drago da smo se okupili da pomognemo ovoj eko akciji. Danas ćemo ravnati teren i saditi travu", rekla je Ajla.

Predstavnici USAID-a izrazili su veliko zadovoljstvo povodom današnje združene akcije te zahvalnost Evropskoj uniji koja je finansirala obnovu Vijećnice.

"Želim se zahvaliti partneru EU i građanima Sarajeva, te čestitati na radu i trudu na otvorenju Vijećnice. Znamo koliko je bitna ova zgrada Sarajlijama i kulturnom naslijeđu Sarajeva. Zadovoljstvo nam je da je USAID dio ovog bitnog događaja, slavlja kulturnog naslijeđa BiH. Prošli mjesec slavili smo kao mjesec prirodnih ljepota BiH, a maj i juni slavimo kao mjesece kulturnog naslijeđa BiH i tradicije koja ima ova nevjerovatno lijepa zemlja. Nadamo se da ćemo uskoro slaviti i otvorenje Zemaljskog muzeja", rekao je Steve Majors, rukovodilac programskog odjela USAID-a, te pozvao sve ljude da dođu 9. maja u 17 sati i uživaju u zabavnom kulturnom događaju.

Istakli su kako će otvorenje biti popraćeno koncertom Sarajevske filharmonije, besplatne hrane i pića, te uz druženje studenata Akademije scenskih umjetnosti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: