BiH
0

Papirko te poziva: Papir ubaci, okoliš spasi

Klix.ba
U okviru projekta recikliranja papira Papirko, u u četvrtak je u Galeriji Boris Smoje u Sarajevu održana izložba humanitarnog karaktera, na kojoj su predstavljeni umjetnički radovi osnovaca sa područja Kantona Sarajevo.

Projekt Papirko provode dvije organizacije: Udruženje za art i vizualno komunikacijske vještine PIXEL i Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje CESI.

U proteklih mjesec dana su u osam osnovnih škola na području Kantona Sarajevo (Grbavica 1, Kovačići, Isak Samokovlija, Vladislav Skarić, Francuska osnovna škola, Prva osnovna škola, El Manar i Aleksa Šantić), te u JU Dom za djecu bez roditeljskog staranja, na kreativnim radionicama urađeni radovi od reciklažnog materijala, koje su posjetioci, uz simboličan humanitarni doprinos, mogli izabrati za sebe na ovoj izložbi. Osnovci su se na dan izložbe družili sa Papirko maskotom i imali priliku zajedno sa organizatorima izrađivati čestitke zahvalnice za posjetioce. Na radionici je učestvovalo oko 80 djece iz pomenutih škola, koji su se dobro zabavljali i izradili čestitke koje će u budućnosti biti podijeljene sponzorima i partnerima projekta. Od humanitarnih doprinosa sakupljeno je 250 KM, koje će zajedno sa novcem sakupljenim od recikliranog papira i kartona biti upućeni prema institucijama koje su korisnici projekta.

Osnovni cilj projekta Papirko je edukacija osnovaca o važnosti odvajanja otpada na području Kantona Sarajevo i recikliranje papira u humanitarne svrhe. U ovim osnovnim školama su postavljene Papirko kutije i kontejneri za odlaganje papirnog otpada. Prvi korisnici projekta su štićenici Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić i Doma za djecu bez roditeljskog staranja Bjelave. Sav skupljeni prilog od izložbe će biti doniran ovim dvjema institucijama.