Vijeće ministara
667

Pao prijedlog o ukidanju viza turistima iz Saudijske Arabije, ministri iz HDZ-a glasali protiv

V. K.
Gudeljević i Grubeša bili protiv, a Bevanda nije ni prisustvovao (Foto: T. S./Klix.ba)
Gudeljević i Grubeša bili protiv, a Bevanda nije ni prisustvovao (Foto: T. S./Klix.ba)
Na danas održanoj sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine na stolu je bila i odluka o mogućem ukidanju viza za građane Saudijske Arabije koji dolaze u Bosnu i Hercegovinu. Međutim, tokom glasanja, ministri iz HDZ-a glasali su protiv ove odluke.
Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o vizama uputilo je Vijeću ministara Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

Iz ovog ministarstva više puta su naglasili kako bi ukidanje viznog režima za državljane Bosne i Hercegovine znatno doprinijelo razvoju turizma u državi, naročito u periodu kada je turistički sektor oštećen usljed pandemije koronavirusa.

Međutim, tokom današnjeg zasjedanja Vijeća ministara Bosne i Hercegovine ministri se nisu uspjeli usaglasiti o donošenju ove odluke. Dok su članovi Vijeća ministara iz reda bošnjačkog i srpskog naroda glasali za usvajanje odluke o ukidanju viza, članovi iz reda hrvatskog naroda bili su protiv.

Tokom glasanja članovi HDZ-a ministar pravde Josip Grubeša i ministrica civilnih poslova Ankica Gudeljević nisu podržali usvajanje ove odluke. Ministar finansija Vjekoslav Bevanda (HDZ) iz zdravstvenih razloga nije bio prisutan na sjednici.

Nešto ranije Vjekoslav Bevanda se oglasio povodom ove odluke te je naglasio kako se protivi ovoj ideji, a svoje mišljenje je opravdao podatkom da BiH godišnje prihoduje 880.000 KM na troškovima za izdavanje viza te da bi ukidanje viza oštetilo državni budžet.