BiH
0

Pandurević: Odložite glasanje, nemojte da imate ministre na pet dana

FENA
Aleksandra Pandurević (Foto: Klix.ba)
Aleksandra Pandurević (Foto: Klix.ba)
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmatra Odluku predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH o imenovanju ministra i zamjenika ministara u Vijeću ministara BiH.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda imenovao je Borisa Tučića za ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Živka Marjanca za zamjenika ministra odbrane i Miladina Dragičevića za zamjenika ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Ranije su, na inicijativu Kluba poslanika SNSD-a, sa ovih funkcija smijenjeni kadrovi SDS-a - Mirko Šarović s pozicije ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mirko Okolić s mjesta zamjenika ministra odbrane BiH za upravljanje resursima i Radmila Mitrović s mjesta zamjenice ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Tokom diskusije, poslanik SDA Šefik Džaferović je kazao da predsjedavajući Vijeća ministara BiH, po Ustavu i po zakonu, posebno po zakonu, ima pravo smijeniti ministra, zamjenika i „odluku o potvrđivanju te njegove odluke donose oba doma Parlamentarne skupštine BiH“.

"Predsjedavajući Vijeća ministara BiH nema pravo da, radeći taj posao, istovremeno promijeni i parlamentarnu većinu, jer je od mandatora, onoga ko je bio na direktnim izborima i šefa izvršne vlasti, Predsjedništva BiH, dobio mandat na osnovu predložene parlamentarne većine i na osnovu programa", kazao je Džaferović.

On je pitao predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH da li se obratio madnatoru, Predsjedništvu BiH, i od njega dobio mandat da mijenja parlamentarnu većinu?

"Ako se predsjedavajući niste obratili, a niste se obratili ni prošli puta ni sada, ovo što ste uradili je, po mom mišljenju, protivustavno. Ukoliko Dom ovo uradi, ovo je protivustavna promjena parlamentarne većine od strane predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i onih koji budu glasali ovdje u Parlamentu. Ovo je nešto što je nedopustivo, ovo je klasičnio izbjegavanje šefa izvršne vlasti u BiH, Predsjedništva BiH", ustvrdio je Džaferović.

Da biste ušli u ovu proceduru, kazao je Džaferović, morali ste se obratiti Predsjedništvu BiH.

Poslanica SDS-a Aleksandra Pandurević je upozorila na, kako je rekla, jednu potencijalno jako opasnu situaciju.

"Mi još uvijek u ovom parlamentu nismo dobili odluku predsjedavućeg Vijeća ministara BiH o smjeni ministra Mirka Šarovića i zamjenika ministara Mirka Okolića i Radmile Mitrović", kazala je Pandurević.

Dodala je da je podnesena apelacija Ustavnom sudu BiH i da će se Ustavni sud o apelaciji izjasniti 10. decembra.

"Možda da razmislite, radi vas, da odložite glasanje o imenovanju do odluke Ustavnog suda koja će biti za pet dana. Nemojte da imate ministre na pet dana", kazala je Pandurević.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Milorad Živković (SNSD) je rekao da ne misli da je Predsjedništvo BiH šef izvršnoj vlasti, te da on misli da je to „ovaj Parlament“.

"Mislim da nismo pogriješili u procedurama time što smo, striktno tumačeći Poslovnik, iz Parlamenta krenuli u proceduru rekonstrukcije Vijeća ministara BiH. U kontinuitetu SDS, zbog svog neznanja, neću da vjerujem da to čine namjerno, radi protiv interesa RS-a, odnosno čine postupke koji su štetni po interese RS-a, a pogubni su za razvoj parlamentarne demokratije u BiH", kazao je Živković.

Poslanička rasprava još traje.