BiH
4

Pandurević: Naše plate su visoke, ali ne možemo steći milionske nekretnine

Piše: Er. M.
Aleksandra Pandurević (Foto: Klix.ba)
Aleksandra Pandurević (Foto: Klix.ba)
Aleksandra Pandurević, zastupnica u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i predsjedavajuća Komsije za praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije, poručila je danas političarima da će morati dokazati kako su stekli enormnu imovinu i nekretnine vrijedne nekoliko miliona maraka.

Zastupnica SDS-a Aleksandra Pandurević danas je kazala novinarima da se njen zaključak koji je Zastupnički dom jednoglasno usvojio odnosi na izmjene i dopune Zakona o zaštiti potrošača i da bi se trebalo zabraniti indeksiranje kredita u stranim valutama, izuzev u euru, i to kako bi se u budućnosti izbjegle situacije slične indeksiranju obaveza u švicarskim francima.

"Ono što smo vidjeli iz informacije Centralne banke BiH jeste da je i Hypo banka kršila Zakon o bankama i da agencije za bankarstvo kao nadzorno tijelo nisu adekvatno reagovale, a imale su prostor za to. Prema ovoj informaciji 47 posto tih kredita su nekvalitetni krediti. Nažalost, rješenje za sadašnje štediše je u rukama ostalih nivoa vlast i mi mislimo da svi nivoi vlasti moraju izvršiti politički pritisak. Ne može biti izgovor da je to samo 0,28 posto kredita pa da nam zbog toga to nije problem. Ovo je ogroman problem za te ljude i svi nivoi vlasti imaju obavezu da u skladu sa svojim zakonskim ovlastima reaguju i nađu rješenja, pa čak i pritiskom na Hypo banku, da se ovo konačno riješi", kazala je Pandurević.

Ona je danas rekla i da bi voljela da državno Tužilaštvo kaže šta je sa predmetom "Audi", jer je to je najočitiji dokaz pritiska na Tužilaštvo BiH. Pandurević je podsjetila da je u predmetu "Audi" cijena službenog automobila Nikole Špirića za jedan dan porasla za 80 hiljada maraka, a da taj predmet već pet godina stoji u fiokama Tužilaštva BiH.

"Kao predsjedavajuća Komisije za praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije, ja vam mogu obećati da će se svi političari, uključujući i gospodina Špirića, naći na udaru da dokažu kako su stekli enormnu imovinu, kako su stekli nekretnine vrijedne nekoliko miliona maraka od plate. Iako su naše plate visoke, ipak od njih ne možemo toliko steći", poručila je Pandurević.