BiH
7

Čavić: Vlast građane RS dnevno zadužuje 1.172.000 maraka

Piše: G. D.
Dragan Čavić
Dragan Čavić
Predsjednik Narodnog demokratskog pokretan Dragan Čavić rekao je danas u Banjoj Luci da je Vlada RS u prethodnih sto dana dnevno zaduživala građane Republike Srpske 1.172.000 maraka.

Drugim riječima, Vlada RS se za prvih sto dana zadužila emisijom hartija od vrijednosti u iznosu od 117.272.252 KM.

Od 12. maja 2011. godine, kada je emitovana prva emisija hartija od vrijednosti, pa do 10. marta tekuće godine Vlada RS se ukupno zadužila 985.705.346 maraka, što iznosi 775.000 maraka dnevno. Ukoliko Vlada RS zadrži ovaj ritam i u naredne četiri godine, iza njih će prema ovoj računici ostati zaduženja od 1.712.181.420 KM.

"Vlada RS je za sto dana nadmašila samu sebe, pa je gotovo uduplala dnevno zaduživanje – sa 775.000 ono se povećalo na 1.172.000 maraka. Do sada je bilo 28 aukcija trezorskih zapisa i osam emisija obveznica. Vlada RS je najavila sniženje stope doprinosa za 1,6 posto, ali je zato poskupila cijenu struje za deset posto u domaćinstvima", istakao je Čavić.

Mjere rasterećenja Vlade RS, dodao je on, znače zapravo nova opterećenja, po devizi - na mostu dobiješ, na ćupriji izgubiš. Čavić je dodao da sumnja da je povećanje cijene struje direktna posljedica kupovine hartija od vrijednosti od Elektroprivrede, jer povećanjem cijene struje treba pokriti budžetski deficit.

"Vlada RS je najavila i borbu protiv kriminala i korupcije, a kako je to obećanje ispunila vidimo u slučajevima zemljišta Poljoprivredne škole i Mileta Radišića. Okružni sud je donio presudu da se Gradu Banjoj Luci vrati otuđeno zemljište Poljoprivredne škole, koje je u rukama Dodikovog intimusa Budimira Stankovića, ali do danas Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS nije ništa preduzela da sprovede tu presudu", dodao je Čavić.

Mile Radišić je pravosnažno presuđen na tri godine zatvora, a pobjegao je u Beograd i još jednom dokazao da pravosudni sistemi u RS, smatra Čavić, gotovo i ne postoje.

"Ako je ovo rezultat rada sudova, šta bi se tek događalo da oni ne rade? A seljaku za neplaćenih sedam maraka RTV takse nose jedino prase iz dvorišta! Kuda ide RS u kojoj se okupljalju povjerenici Bobar banaka i kukaju da im se ne može vratiti 250.000.000 KM, a niko ne pominje istragu? Zašto i dalje ne znamo koliko je depozita Elektroprivrede i Termoelektrane Ugljevik ostalo zarobljeno u Bobar banci? Koji su rezultati istrage u vezi sa Balkan Investment bankom? Koji su rezultati istrage u vezi sa Birčom? Koji su rezultati u vezi sa prodajom Boske", pita Čavić.

Čavić je dodao i da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić trebao smijeniti ambasadora BiH u Srbiji Ranka Škrbića i ne dozvoliti mu da sam podnese ostavku.

"Savez za promjene je trebao da uradi određene stvari odmah tamo gdje je dobio kapacitet za izvršne odluke. Škrbić je trebao biti smijenjen početkom marta. Svjedok sam da je Ivanić rekao da će to tada uraditi i mislim da je to njegova greška. NDP je odmah tražio da je Škrbić razriješi dužnosti“, rekao je Čavić.