Minimiziranje problema
172

Palmer rušenje dejtonskih institucija u Dodikovoj izvedbi nazvao "retorikom"

S. M.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Predstavnik SAD-a za izmjene Izbornog zakona Matthew Palmer danas je u Zagrebu pokušavajući provesti davno započeti zadatak izborne reforme, suprotno od drugih američki zvaničnika, poteze Milorada Dodika nazvao retorikom, umanjujući značaj istih.

Palmer je dan uoči dolaska u Sarajevo, trećeg u kratkom periodu, posjetio Zagreb u održao sastanak s premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem. S tim u vezi danas je na pitanje novinara N1 kako gleda na ponašanje Milorada Dodika i tvrdnje da je on ključni destabilizirajući faktor kazao da retorika Dodika i Banje Luke ne pomaže.

"Tačno je, vidimo da retorika koja stiže od Dodika i iz Banje Luke ne pomaže, stvara napetost i podriva Dejtonski sistem. Nastojimo ipak vjerovati da dogovor o izbornoj reformi koji je konzistentan s principom o jednoj državi, dva entiteta i tri konstitutivna naroda plus ostali, koja se također bavi presudama Evropskog suda za ljudska prava je ono nešto što će pomoći u savladavanju tih napora. Neuspjeh postizanja sporazuma stvari će učiniti teškim", rekao je Palmer.

Njegovo tumačenje dolazi u trenutku kad je Narodna skupština Republike Srpske donijela Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima kojim se narušavaju nadležnosti države i nakon što je premijerka RS-a željka Cvijeanović ukazom poništila Inzkov zakon.

Da bi ispunio izuzetno težak zadatak izborne reforme, čini se da Palmer svjesno obezvrjeđuje poteze predsjednika SNSD-a jer bez njegove podrške ista ne može biti provedena u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine. Odluke Narodne skupštine RS-a nisu retorika već praktična materijalizacija Dodikovih dugogodišnjih prijetnji koja dovodi u sigurnosnu krizu državu, ali i cijeli region.

Palmer nije očekivao da će se situacija dodatno zakomplikovati od njegovog posljednjeg boravka u Sarajevu, međutim Dodik je u međuvremeno prešao crvenu liniju i obesmislio svaki razgovor. Uprkos tome, Palmer je potvrdio da mu je bitnije provesti Izbornu reformu, "pošto poto", bez obzira što će cijena toga biti legitimiranje postupaka predsjednika SNSD-a.

Dokaz da mu se žuri i da pokušava napraviti truli kompromis je današnja tvrdnja da se treba fokusirati samo na Predsjedništvo BiH, a da domove naroda treba ostaviti za neko bolje vrijeme. Svjestan težine krize u kojoj se nalazi BiH Palmer želi postići bilo kakav uspjeh, time reducirajući sebi postavljeni zadatak, uprkos tome što parcijalnim rješenjem može samo produbiti, a ne relaksirati situaciju.